podział koła na części
IQ75: witam.
mam problem, mianowicie potrzebuje podzielić koło dwiema cięciwami równoległymi do siebie tak
aby wszystkie trzy powstałe figury miały takie samo pole powierzchni. z góry dziękuje
8 gru 17:53
AS:

Zakładam,że jest dany promień koła r.
Pole odcinka ABW = Pole wycinka OAWB − Pole trójkąta AOB
| | 1 | |
Pole wycinka Pw = |
| r2*2*α = r2*α α w radianach |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta Pt = |
| *r2*sin(2*α) |
| | 2 | |
Z warunku postawionego w zadaniu
| | 1 | | 1 | |
r2*α − |
| *r2*sin(2*α) = |
| π*r2 |:r2 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
α − |
| *sin(2*α) = |
| *π |
| | 2 | | 3 | |
Rozwiązaniem tego równania jest α = 1.92023 [rad] = 110 [st] 1 [min]
Mając wyliczone α obliczymy
a = r*sin(α) i resztę potrzebnych elementów.
8 gru 19:47
IQ75:

tak w zadaniu mamy dany promień tego koła. niestety to co opisałeś nie zgadza się, to nie może
być kat 110stopni, po wykonaniu rysunku już widać że musi być większy. może niedokładnie
sformułowałem zadanie. teraz jest rysunek może to pomoże. chodzi albo o kąt tak jak przedtem
podałeś, lub stosunek podziału promienia. A − oznacza obszary o takim samym polu.
8 gru 20:37
AS: Masz rację,kropnąłem się w przepisywaniu błędnej danej.
Poprawny wynik (sprawdzony)
α = 1.30266 [rad] = 74 [st] 38 [min] , a cały kąt środkowy: 149 [st] 16 [min]
Przepraszam za pomyłkę.
8 gru 20:54
IQ75: dzięki, jesteś Mistrz
8 gru 21:22