:/
jak to zrobić?: oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o objętości równej 18√2 cm3
8 gru 18:27
8 gru 18:29
jak to zrobić?: mam tylko podaną objętość to co mi da jak sobie podstawie do wzoru ?
8 gru 18:32
załamany :(: to jaki znasz wzór na objetosc czworoscianu foremnego ?
8 gru 18:33
jak to zrobić?: V=13Pp*H
8 gru 18:38
załamany :(: hmm nie z tego korzystaj

jest gotowy wzór na objetosc na stronce co Ci wyzej podałem
8 gru 18:52
jak to zrobić?: ale nie mam a
8 gru 18:54
załamany :(: no bo a musisz sobie wliczyc . ojej ...
8 gru 18:59
załamany :(: | a3 √2 | |
| =18√2 wylicz z tego a |
| 12 | |
8 gru 19:00
jak to zrobić?: a
3=108
8 gru 19:13
załamany :(: a3 = 12*18
a3 = 216
8 gru 19:14
jak to zrobić?: | | 216√2 | | √2 | | 216 | |
a3= |
| * |
| = |
| =108  |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
8 gru 19:19
załamany :(: wylicz a ja nie wiem co kombinujesz ...
8 gru 19:20
jak to zrobić?: ja to liczyłam tak :
8 gru 19:21
jak to zrobić?: 216
√2=a
3√2/:
√2
8 gru 19:25
jak to zrobić?: nie wtedy wyjdzie 432:2=216
8 gru 19:29
jak to zrobić?: tak

8 gru 19:29
załamany :(: nie.
8 gru 19:34
załamany :(: spójrz na 2 linijke...
jak podzielisz stronami przez P{2} to wyjdzie
a3 =216
teraz a=6 i podstawiasz do wzoru na pole całkowite
8 gru 19:36
załamany :(: P{2} =√2
8 gru 19:36
jak to zrobić?: ahaa już wiem reszte zrobiłam wyszło

a jak zacząć robić coś takiego

: oblicz wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego
pięciokątnego jeśli obwód jego podstawy jest równy 40cm a Pb wynosi 190cm2
8 gru 19:41
załamany :(: od wyliczenia krawędzi podstawy
8 gru 19:43
jak to zrobić?: to tego już nie zrobie
8 gru 19:51
załamany :(: no masz obwód i jaki problem obliczyc bok ?
8 gru 19:52
jak to zrobić?: jak zdązyłeś już zauważyć majca nie jest raczej moją mocną stroną
8 gru 19:54
załamany :(: wiem

ale tutaj sie poswiecamy i Ci podpowiadamy a Ty musisz sama chcieć sie nauczyc .
8 gru 19:56
jak to zrobić?: chce ale mi to nie wychodzi
8 gru 19:57
załamany :(: no to jak bys obliczyła obwód figury która ma 5 boków ?
8 gru 19:58
jak to zrobić?: czyli a=8
8 gru 19:59
załamany :(: super dobrze .
teraz zobacz potrzebujesz miec pole jednego trójkata bo wiesz ze Pb=5 Ptroj
czyli
190=5*Ptroj
38=Ptroj
38=0,5* 8*hś
38=4*hś
hś=9,5
8 gru 20:04
jak to zrobić?: nie no jesteś geniuszem
8 gru 20:17
załamany :(: szkoda ze ja tak nie mysle ...
8 gru 20:18
jak to zrobić?: to zacznij

a mogę cię jeszcze pomęczyć

?
8 gru 20:20
załamany :(: oczywiscie pod warunkiem ze sama zaczniesz myslec
8 gru 20:21
jak to zrobić?: postaram się
8 gru 20:21
jak to zrobić?: wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt α
taki że cosα= 0,8 Krawędź podstawy ma długość 3 cm Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
ostrosłupa.
8 gru 20:23
załamany :(: jakie masz pomysły ?
8 gru 20:24
jak to zrobić?: nie mam narazie żadnego pomysłu
8 gru 20:27
załamany :(: jak nie masz pomysłu to zrob rysunek
8 gru 20:28
jak to zrobić?: jest trójkąt prostokątny
8 gru 20:31
załamany :(: gdzie ;>
8 gru 20:32
jak to zrobić?:
8 gru 20:35
jak to zrobić?: DOS
8 gru 20:35
jak to zrobić?: ale mi ładny trójkąt wyszedł

taka mała dygresyjka
8 gru 20:37
jak to zrobić?: i może coś teraz z funkcji trygonometrycznych
8 gru 20:41
załamany :(: no masz racje
8 gru 20:43
jak to zrobić?: 
ale z czym z trójkątem czy z funkcją
8 gru 20:44
załamany :(: i z 1 i z 2
8 gru 20:58