Pokaż, że ze wszystkich prostokątów o ustalonym obwodzie kwadrat ma największą p
POMOCY: Pokaż, że ze wszystkich prostokątów o ustalonym obwodzie kwadrat ma największą powierzchnię.
8 gru 00:03
POMOCY: Na pewno chodzi o to, kiedy funkcja P(a)=−a2+ca osiaga maksimum, ale co dalej
8 gru 00:05
8 gru 00:06
Eta:
2a+2b= 2c => a+b= c => b= c −a
P=a*b
P(a)= −a
2+ca −−− to funkcja kwadratowa, parabola ramionami do dołu
zatem osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka
| | c | | c | |
to b{max}= c−a= c− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | c | |
wniosek a=b= |
| zatem taki prostokąt jest kwadratem |
| | 2 | |
c.n.u
8 gru 00:48