Równania
fryta70: rozwiąż równania
a) x
2−4x+25=0
c) (5−x)(x−9)=(5−x)(7−x)
7 gru 20:26
7 gru 20:28
fryta70: niewiele mi to mówi ,nie pamietam wielu rzeczy wrocilam do szkoly po 20 latach
7 gru 20:53
Aneta...: z a) trzeba wyliczyc delte, później x1 i x2 w tym przypadku a=1; b=−4; c=25
Wzór na delte, x1, x2 wysłał krystek
7 gru 21:13
krystek: a) x
2−4x+25=0 a=1 b=−4 c=25
Δ=b
2−4ac=(−4)
2−4*1*25=16−100=−84 nie ma pierwiastków ponieważ
| | −b−√Δ | |
x1= |
| a √−84 nie istnieje. |
| | 2a | |
7 gru 21:21
fryta70: prosze o pomoc....
8 gru 08:07
krystek: a) nie ma pierwiastków
b)y
2−2y+1−1/4=0
i masz a=1 b=−2 c=3/4
liczysz Δ=(−2)
2−4*(1)*(3/4)=4−3=1
√Δ=
√1=1
| | −b−√Δ | | 2−1 | | 1 | |
y1= |
| = |
| = |
| i liczysz y2 |
| | 2*a | | 2 | | 2 | |
8 gru 08:42
krystek: c)(5−x)(x−9)−(5−x)(7−x)=0
(5−x)[(x−9)−(7−x)]=0
(5−x)(x−9−7+x)=0
(5−x)(2x−16)=0
5−x=0 lub 2x−16=0
x=5 lub 2x=16
x1=5 x2=8
8 gru 08:46
fryta70: w przykladzie C trzeba to wymnozyc zeby znalezc a,b, c

8 gru 08:56
krystek: Tak .Jeżeli chcesz to możesz !
I wówczas masz
równanie kwadratowe i liczysz Δ x1 i x2
8 gru 09:01
fryta70: czyli w przykladzie C nie liczy sie delty
8 gru 09:02
krystek: Możesz ,a masz zrobione rozkładem na czynniki!
8 gru 09:04
fryta70: dla mnie to czarna magia ,ale dzieki za pomoc
8 gru 09:06
krystek: To wymnóż sobie i masz
5x−5*9−x2+9x−(5*7−5x−7x+x2)=0
−x2+14x−45−35+12x−x2=0
−2x2+26x−80=0/ (−2)
x2−13x+40=0 teraz a=1 b=−13 c=40 liczysz Δ i x1 i x2
8 gru 09:12