f
Stokrotka: | | 3π | | 2π | |
doszłam do tego ze cos |
| = − cos |
| dobrze? |
| | 5 | | 5 | |
teraz musze wykazac ze lewa rowna sie prawej , jak to zrobic?
8 gru 20:42
ICSP: chwilkę
8 gru 20:42
Stokrotka: dobrze

poczekam
8 gru 20:43
Godzio:
Heh, coś długo trwa ta chwilka, starzejesz się
8 gru 20:44
ICSP: | π | | 3π | |
| = 36o oraz |
| = 108o |
| 5 | | 5 | |
wolę działać na stopniach
| | 4sin36o * cos36o * cos108o | |
L = cos36o*cos108o = |
| = |
| | 4sin36o | |
| | 2sin72o*cos108o | | 2sin108o*cos108o | | sin216o | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 4sin36o | | 4sin36o | | 4sin36o | |
| | −sin36o | | 1 | |
|
| = − |
| = P |
| | 4sin36o | | 4 | |
c.n.u.
8 gru 20:45
ICSP: Po prostu klawiatura mi się czasem zacina i muszę później poprawiać
8 gru 20:46
Stokrotka: jej , ale nie moge tego na stopniach zrobic ..
a powiesz mi to pierwsze przeksztacenie skad sie wzielo ?
8 gru 20:49
rumpek:
wiemy, że π = 180
o zatem:
...
8 gru 20:52
rumpek:
Poprawka:
| 3π | | 3 * 180o | | 540o | |
| = |
| = |
| = 108o |
| 5 | | 5 | | 5 | |
8 gru 20:53
Stokrotka: ale to rozumiem , tylko chodzi mi o to jak z cos36cos108 zrobil sie ten ulamek?
8 gru 20:53
rumpek:
ze wzoru:
2sinxcosx
8 gru 20:54
rumpek:
Rozszerzył sobie po prostu sprytnie tak aby wykorzystać ten wzór, zauważ że
| 4sin36o * cos36o * cos108o | |
| = .. |
| 4sin36o | |
Jakbyśmy skrócili 4sin36
o to zostałaby forma wyjściowa
8 gru 20:55
Stokrotka: | | π | | 2π | |
ale to cos |
| zostalo tak rozbite? czy razem z cos |
| ? nie czaje tego ..  |
| | 5 | | 5 | |
8 gru 20:56
Stokrotka: a skad wiedzial zeby to tak rozszerzyc?
8 gru 20:57
rumpek:
Pisze: chce zastosować wzór 2sinxcosx żeby ładnie się poskracało
8 gru 20:58
Stokrotka: okej , a nastepne przeksztalcenie skad? a zrobisz to na radianach ?
8 gru 20:59
rumpek:
sin2x = 2sinxcosx
Zauważ, że 4sin36o * cos36o = 2 * 2sin36o * cos36o =
= (*)
I teraz zastosuje ten wzór do 2sin36o * cos36o
(*) = 2 * sin(2 * 36o) = 2 * sin722
8 gru 21:00
rumpek:
Poprawka końcówki:
2sin72o
8 gru 21:01
Stokrotka: dzieki za pomoc ale chyba tego nie ogarne
8 gru 21:05
Jerzyyy: Jak dokonałeś zmiany sin 720 na sin 1080?
16 wrz 14:40
ICSP: sinα = sin(180 − α)
wzór redukcyjny
16 wrz 14:46
Jerzyyy: Daaaaamn,szybki jesteś

dziękuję : >
16 wrz 14:48