hm
Inga: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna ma długość √3 i
tworzy z dłuższym bokiem kąt o mierze 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz objętość
walca.
b=√3/2 * √3
b= 3/2
P powierzchni bocznej = 3/2 * √3/2
P powierzchni bocznej = 3√3/4
I co dalej pomóżcie:(
8 gru 17:51
załamany :(: co oznaczyłas przez b
8 gru 18:35
Inga: Drugą długość boku prostokąta,
obliczyłam sobie z własności trójkąta.
8 gru 18:38
Inga: A mógłbyś mi narysować ten walec bo nie bardzo wiem jak.
8 gru 18:39
załamany :(:

to co jest na zielono ma długosc
√3
8 gru 18:50
załamany :(:

| x | | √3 | |
| = |
| wylicz x potem h |
| √3 | | 2 | |
8 gru 18:57
dero2005:

D =
√3
| | 3 | | √3 | | 3√3 | |
Pb = πd*h = |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | πd2 | | | | √3 | | 9√3 | |
V = |
| *h = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 32π | |
8 gru 19:59