pomóżcie bo nie wiem od czego zacząć !
arciulka93: jak rozwaizac te równania ?
1)log4 x + log2 x =9
2)log x − log0,1 (x+3)=1
3)log2 x − 2 log4 (x−1)= 2
6 gru 22:28
ZKS:
1) Pomogę Ci zrobić a Ty resztę spróbujesz sama.

D = R
+
log
22x + log
2x = 9
log
2√x + log
2x = 9
log
2x
3/2 = log
2512
x
3/2 = 512 /
2/3
x = 64
6 gru 22:42
arciulka93: błagam pomóż mi rozwiażac reszte bo kompletnie tego nie rozumiem
6 gru 22:54
ZKS:
Jedyną drogą do nauki jest przerabianie materiału. Jak tego nie zrobisz to nigdy tego nie
zrozumiesz. Więc spróbuj chociaż zacząć a Tobie pomogę.
6 gru 23:00
arciulka93: kurde umiała bym to zrobic jesli były by te same podstawy logarytmu ale sa inne i nie wiem jak
zmienic zeby były takie same i zeby mi to wychodziło
6 gru 23:05
ZKS:
0,1 to ułamek dziesiętny zamień go na ułamek zwykły to może coś zauważysz.
6 gru 23:09
arciulka93: no 1przez 10 i co ?
6 gru 23:12
arciulka93: to jest 10 do minus 1 i co ztym dalej bo nic nie widze?
6 gru 23:13
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Czyli |
| a zamień to na potęgę liczby 10. Więc 10a = |
| ile równa się a? |
| | 10 | | 10 | |
6 gru 23:13
arciulka93: no do minusowej nie ja tego nie rozumiem nie wiem jak sie za to zabrac
6 gru 23:14
6 gru 23:16
ZKS:
Dobrze jak mówisz a = −1 a zapewne znasz taką własność dla logarytmów że:
rlogab = logabr.
6 gru 23:17
arciulka93: czyli ze co teraz to bedzie log(x+3)−
1 
6 gru 23:18
arciulka93: boze nie wiem
6 gru 23:18
ZKS:
| | 1 | |
Dokładnie tak log (x + 3)−1 a (x + 3)−1 = |
| . Masz więc teraz takie równanie: |
| | x + 3 | |
log x − log (x + 3)
−1 = 1 kolejną ważną własnością jest:
| | b | |
logab − logac = loga( |
| ) |
| | c | |
6 gru 23:23
arciulka93: czyli bedzie log
10 (x/x−3)
6 gru 23:27
ZKS:
Prawie dobrze gdy by było log x − log (x − 3) to masz poprawnie ale zapomniałaś że masz
| | 1 | |
(x − 3)−1 = |
| więc popraw. |
| | x − 3 | |
6 gru 23:30
arciulka93: i teraz jak ? to 1/x−3 = 10 1
tamto pomnone przez x−3 to wyjdzie mi 1=10x− 30 ?
6 gru 23:32
ZKS:
Popraw to co Ci napisałem na górze.
6 gru 23:33
ZKS:
| | 1 | |
Masz (x : |
| ) a to ile się równa? |
| | x − 3 | |
6 gru 23:33
arciulka93: kurde zgubiłam sie
6 gru 23:33
arciulka93: x (x+3)?
6 gru 23:34
ZKS:

I teraz liczysz.
6 gru 23:36
arciulka93: i wyjdzie mi to do obliczenia z delta?
6 gru 23:37
ZKS:

.
6 gru 23:37
arciulka93: chyab cos mi zle wyszło x2+3x−1 =0
6 gru 23:38
arciulka93: ale delta mi nie chce wyjsc
6 gru 23:38
arciulka93: bo wychodzi mi 13
6 gru 23:38
ZKS:
Mamy:
log (x2 + 3x) = 1 i musisz tą 1 zamienić na logarytm aby spokojnie logarytmy opuścić.
6 gru 23:40
ZKS:
Oczywiście na logarytm o tej samej podstawie co log (x2 + 3x).
6 gru 23:41
arciulka93: jezu i kolejny schodek na którym sie potykam
6 gru 23:42
ZKS:
logab = c ⇒ ac = b
Ty masz podane a oraz c więc oblicz b.
6 gru 23:43
6 gru 23:45
arciulka93:
6 gru 23:47
ZKS:
a = 10 i c = 1 podstaw do wzorku ac = b.
6 gru 23:48
arciulka93: boze nie wiem 10 1
6 gru 23:48
arciulka93: a dobra juz wiem
6 gru 23:50
arciulka93: delta mi wyjdzie 49
6 gru 23:51
ZKS:
Takie jest przykazanie nie wzywaj Pana Boga na daremno.

Tak b = 10 , a = 10 i c = 1 teraz podstaw a i b do log
ab.
6 gru 23:53
arciulka93: dzięki wielkie za pomoc

mam nadzije ze mało nerwów ta pomoc cie kosztowala
6 gru 23:53
arciulka93: juz wszytsko postawiłam i nawet policzyłam x
6 gru 23:53
ZKS:
Pamiętaj jeszcze o dziedzinie tego równania.
logab 0 < a ≠ 1 ∧ b > 0.
6 gru 23:54
ZKS:
I jakie tam Ci te x wyszły?
6 gru 23:55
arciulka93: −5 i 2 ale tylko 2 nalezy do rozwiażania
6 gru 23:57
ZKS:

wszystko dobrze. Pamiętaj właśnie że zanim zaczniesz rozwiązywać równanie to ustal
dziedzinę i wtedy możesz spokojnie je rozwiązywać.
6 gru 23:59
arciulka93: no pamietam zawsze o załozeniu i dopiero wtedy biore sie za reszte ale z tymi róznymi
podstawami logarytmou mam problem bo nie wiem jak to sprowdziac do takiej saemj
7 gru 00:00
ZKS:
Najważniejsze to żeby zauważyć co mają wspólnego podstawy ze sobą. Z 3) dasz sobie radę jeżeli
będziesz chciała to mogę sprawdzić wynik.
7 gru 00:03
arciulka93: dzięki wielkie jeszcze raz , spróbuje to zrobić jutro rano także w szkole już nauczycielka
sprawdzic wynik mam nadzieje że uda mi się poprawnie
7 gru 00:05
ZKS:
Okej. Powodzenia z zadaniem.
7 gru 00:06
arciulka93: to będzie prawie tak samo tylko tamto w nawiasie trzeba podnieść do potęgi ?
7 gru 00:07
ZKS:
Tylko że tam masz jeszcze 2log
4(x − 1). Bardzo przydatnym wzorkiem jest:
| | 1 | |
logarb = |
| logab i tam jest ar. |
| | r | |
7 gru 00:11
ZKS:
Więc nawet nie będziesz musiała podnosić tego nawiasu do potęgi.
7 gru 00:12
arciulka93: a mógbyś mi to zapisać tak żebym mogła łatwo to już obliczyć ? bardzo pliss
7 gru 00:12
ZKS:
log
2x − 2log
22(x − 1) = 2
| | 1 | |
log2x − 2 * |
| log2(x − 1) = 2 |
| | 2 | |
log
2x − log
2(x − 1) = 2
7 gru 00:19
arciulka93: dzięki
7 gru 00:20
arciulka93: teraz jużmi napewno wyjdzie dobrze
7 gru 00:20
ZKS:
log
2x − 2log
22(x − 1) = 2
| | 1 | |
log2x − 2 * |
| log2(x − 1) = 2 |
| | 2 | |
log
2x − log
2(x − 1) = 2
7 gru 00:20
ZKS:
Przepraszam że dwa razy ale coś się zawiesiło.

Na zdrowie.
7 gru 00:21
arciulka93: i tak dzięki wielkie
7 gru 07:34
Tobias: i ile wynik w 3 wyszedł

bo tak śledzę i ciekawi mnie czy coś się przy okazji nauczyłem
7 gru 23:11
ZKS:
Pokaż jak obliczyłeś to się sprawdzi.
7 gru 23:18
Tobias: log2x − log2(x − 1) = 2
log2(xx−y)=2
xx−y=4/*x−y
x=4x−y
−3x=−1
x=13
7 gru 23:25
ZKS:
Niestety nie. Popraw.
7 gru 23:29
ZKS:
I nie wiem skąd Ci się wziął "y" tam?
7 gru 23:29
Tobias: chodzi o to, żę machnołem sie przy przepisywaniu w sensie napisalem xx−y zamiast
xx−1? czy coś jeszcze?
7 gru 23:33
ZKS:
| | 1 | |
Inny wynik |
| jest nie poprawnym wynikiem. |
| | 3 | |
7 gru 23:34
Tobias: aha nie należy do dziedziny. a powiesz gdzie jest błaąd bo ja sam u siebie chyba nie znajde.
przy przenoszeniu?
7 gru 23:48
ZKS:
I pod tym wierszem masz błąd.
Poprawny wynik podpowiem że należy do dziedziny.
7 gru 23:50
Tobias: aha 113
7 gru 23:52
ZKS:

.
7 gru 23:56
Tobias: dzięki mistrzu
7 gru 23:58
ZKS:
Czemu mistrz?

Nie ma za co.
8 gru 00:00