POMOŻECIE?
Meggi: Gazociągi do przepływu gazu ziemnego buduje się z odcinków rur o długości 8 m i wewnętrznej
średnicy 40 cm oraz grubości ścianek 9mm. Oblicz, ile decymetrów sześciennych materiału
potrzeba na wykonanie jednego odcinka takiej rury.
8 gru 16:55
dero2005:

d = 40cm = 4 dm
g = 9 mm = 0,09 dm
H = 8 m = 80 dm
D = d + 2g = 4 + 2* 0,09 = 4,18 dm
| | πD2 | | πd2 | | π*H | |
V = ( |
| − |
| )H = |
| (D2 − d2) = −−−−−− [dm3] |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
8 gru 17:49
8 gru 17:52
Meggi: Wyliczyłam i wyszło mi 29,45 [dm3], ale wynik się nie zgadza. Powinno wyjść około 92,5 [dm3]
8 gru 18:10
dero2005: no to policz jeszcze raz ale dobrze to wynik ci wyjdzie dobrze
8 gru 20:03