trapez
Violetta**: Hej ! Pomożecie mi w tym zadaniu

? Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi

BARDZO PROSZĘ WAS
O POMOC W TYM ZADANIU .jAK ZROBIĆ TEN RYSUNEK Z TYM ZADANIEM


?
W trapezie równoramiennym dł. wynosi 14 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a ich punkt
wspólny dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. Oblicz obwód tego trapezu .
8 gru 13:50
Violetta**: Nie mam bladego pojęcia jak to się robi proszę pomóżcie
8 gru 14:00
Patronus: dł czego jest 14?
8 gru 14:15
Violetta**: dł. wysokości wynosi 14 cm
8 gru 14:23
Violetta**:

Wysokośc = h = 14
punkt przecięcia przekątnych;AC \ BD;
I co dalej
8 gru 14:40
Bogdan:
8 gru 14:41
Violetta**: z \Delta AOD −>c2=(3x)2+x2 −>c2=10x2 −> c=x √10
z \Delta ABO −>a2=(3x)2+(3x)2 −> a2=18x2 −> a=x √9 p 2=3x √2
z \Delta COD −> b2=x2+x2 −> b2=2x2 −> b=x √2
8 gru 15:10
Violetta**: i teraz co dalej


?
8 gru 15:11
Violetta**: Coś chyba nie tak z tym działaniem co


?
Czy ktoś z was pomoże mi go zrobić w całości jak to po kolei leci


?
Bardzo was proszę
8 gru 15:33
asia: liczysz tylko z pitagorasa
narysuj to porządnie. wysokość dużego trójkąta wewnątrz trapezu = 3/4 *14=10,5
a małego wyniesie 3,5
jeżeli przekątne przecinają się pod kątem prostym to dolny trójkąt jest równoramienny i jego
podstawa wynosi 2xwysokość tj 2*10,5=21
podobnie ściana górna to będzie 2*3,5 = 7
potem z pitagorasa policz długość ramienia trójkąta dużego i małgo i wkońcu też z pitagorasa
jeden z boków
8 gru 16:01
asia: niestety muszę już wyjść
8 gru 16:02