GEOMETRIA
fryta70: Wierzchołkami trójkata ABC sa punkty A=(1,−1) B=(−3,4) C=(3,4)
a. Napisz równanie prostej AB
b. Oblicz odległoścwierzchołka C od prostej AB
c. Oblicz długosc boku AB
d. Oblicz pole trójkąta ABC
8 gru 07:57
Aga: a)Jak rozwiązujecie na lekcjach ?Może być z układu równań?
8 gru 08:00
fryta70: takie zadanie mam na tescie kontrolnym, zupelni nic nie pamietam wrocilam do szkoly po 20
latach
8 gru 08:04
wik: wszystkie potrzebne wzory sa obok, wystarczy podstawic i nic nie trzeba pamietac
8 gru 08:13
fryta70: tylko trzeba wiedziec co do czego a ja mam z tym problem
8 gru 08:22
Aga: np.c)
Wzór na długość odcinka IABI=√(x2−x1)2+(y2−y1)2,gdzie
A=(x1,y1), B=(x2,y2)
u Ciebie A=(1,−1) i B=(−3,4), czyli
x1=1, y1=−1,
x2=−3, y2=4
Podstaw i licz.
8 gru 08:32
krystek: Masz równanie prostej y=ax+b i do niej należeć maja punkty A=(..) B(..) i postawisz ich współ
odpowiednio a(1;−1za x=1 za y=−1⇒ −1=a(1)+b
nastpnie B(−3;4) zax=−3 y=4 ⇒4=a(−3)+b
i teraz z układu:
1a+b=−1
−3a+b=4 wyliczasz a i b
8 gru 08:36
Aga: a)Rysując ten trójkąt zauważamy, że prosta AB jest równoległa do osi x i przecina oś y w (0,4),
więc jej równanie to y=4.
8 gru 08:53
Aga: Źle oznaczyłam .
y=4, to prosta BC
8 gru 08:55