Złożenie funkcji
xx: Cześć mam problem z zadaniem ze złożenia funkcji, nie wiem nawet jak to zacząć:
Zapisz złożenie funkcji g z f jeżeli f(x)= 0,3x − 0,3, a g(x)= 3 arcsin x
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.
8 gru 11:23
Patronus: g(f(x)) = g(0,3x − 03) = 3 arc sin(0,3x−0,3)
Ja bym tak to zrobił
8 gru 11:51
xx: Ok, dzięki a jak to się oblicza od początku?
8 gru 12:29
Patronus: No złożenie to znaczy że argumentem jednej funkcji jest wartość tej drugiej.
Czyli g złożone z f to g( f(x) ), f(x)= 0,3x−0,3
I takie f(x) wstawiamy do złożenia:
g(0,3x−0,3)
0,3x−0,3 jest naszym nowym argumentem funkcji g i uzywamy go tam gdzie wcześniej stał "x"
czyli
g(0,3x−0,3) = arc sin (0,3x−0,3)
8 gru 12:32
xx: Ok wielkie dzięki za pomoc, teraz już rozumiem. Pozdrawiam.
8 gru 12:43
xx: Czyli jak mam napisać f o g
f(x)=0,5csox
g(x)= x3 + 2x − 1
fog= f(x3 + 2x − 1)= 0,5cos (x3 + 2x − 1)
?
8 gru 12:45
Patronus: Tak
8 gru 12:48