prawdopodobieństwo całkowite
Kaja: Nasiona trzech odmian cyni A,b,C zostały wymieszane w proporcji 1:2:3 i wysiane w rabatce.
Prawdopodobienstwo, że nasionko danej odmiany zakiełkuje wynosi 95% dla A, 95% dla B i 80% dla
C
a) oblicz prawdopodobieństwo, że jedno wylosowane nasionko wykiełkuje
b) Po pewnym czasie zauważono pierwsze kiełkujace nasionko. Oblicz prawdopodobieństwo że jest
to nasionko odmiany A
Porsze o pomoc
7 gru 15:16
Kaja: jest w stanie ktoś mi pomóc z tym zadaniem
7 gru 15:39
b.: wzór na p−stwo całkowite
1023 −− możesz też narysować 'drzewko'
7 gru 15:50
Kaja: umiem wstawić do wzoru jednak nie potrafie skompletować danych
7 gru 15:53
b.: B1, B2 i B3 w dolnym wzorze to zdarzenia polegające na wylosowaniu nasiona odmiany A,B,C
odpowiednio
jakie są P(B1), P(B2), P(B3)?
(wsk: ,,A,b,C zostały wymieszane w proporcji 1:2:3'')
7 gru 16:15
Gustlik:

I to jest właśnie typowe zadanie na drzewka − "krzakoterapia" się świetnie nadaje do
prawdopodobieństwa całkowitego:
A, B, C − nasionko odmiany A, B, C
Z − nasionko zakiełkowało
N − nasionko nie zakiełkowało
| | 1 | | 95 | | 2 | | 95 | | 3 | | 80 | |
ad a) P(Z)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =...=0,875 (gałęzie |
| | 6 | | 100 | | 6 | | 100 | | 6 | | 100 | |
zaznaczone na
czerwono.
UWAGA

! Nie skracaj tych ułamków przy mnożeniu, mnóż od razu bez skracania, bo masz wspólny
mianownik, jak skrócisz, mozesz go sobie "rozwalić" i tylko dodasz sobie pracy.
ad b)
| | 95 | |
Odczytujesz z drzewka prawdopodobieństwo warunkowe P(Z|A)=0,95= |
| |
| | 100 | |
Ze wzoru Bayesa:
| | P(Z|A)*P(A) | | 0,95*1/6 | | 19 | |
P(A|Z)= |
| = |
| =...= |
| ≈0,18 |
| | P(Z) | | 0,875 | | 105 | |
Obrazowo: jak liczysz prawdopodobieństwo warunkowe "w drugą stronę" to mnożysz daną gałąź
drzewa (na rys. zaznaczona na
niebiesko) i dzielisz to przez prawdopodobieństwo całkowite
danego zdarzenia.
8 gru 01:01