Blagam pomóżcie...
R@fał S....: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A(−2,3) i B(0,4)
8 gru 18:16
załamany :( : b=4
3=−2a+4
wylicz a i podstaw tutaj :
y=ax+4
8 gru 18:20
R@fał S....: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres jest a)równoległy b)prostopadły do wykresu funkcji
y=2x−1 i przechodzi przez punkt A(−2,1)
8 gru 18:24
załamany :(: korzystasz w warunku
w podpunkcie
a) równoległosci
wtedy otrzymujesz a ze wzoru potem podstawiasz do tego wzoru punkt i wyliczasz b
8 gru 18:25
Karola: y=ax+b A(−2;1)
A) równoległy (współczynnik kierunkowy a, jest taki sam)
1=2* (−2) +b
1=−4+b
b=5
wzór funkcji y=2x+5
b) prostopadły (współczynnik kierunkowy jest przeciwny i odwrotny)
−1= −1/2 *(2) +b
−1=b
wzór funkcji y= −1/2x −1
8 gru 18:31