matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 113,
112
,
111
,
110
,
109
,
108
,
107
,
106
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
kaska:
0
Kamil:
Sprawdzic, które z ponizszych formuł sa tautologiami:
8
Bazik:
Do dziesięciu szklanek o pojemności 0,2 litra wlano wodę.Pierwszą szklankę napełniono po brzeg.W każdej następnej szklance znajdowało się o połowę mniej wody niż w szklance
7
nicka:
Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego,w którym a
2
=4,a
5
=−32 jest równa
0
milaa:
√
25
1
log
3
5
+49
1
log
4
7
0
monika:
monika: mamy 8 ksiazek wsrod ktorych sa ksiazki AiB.ustawiamy je losowo na pustej polce.oblicz prawdopodobienstwo, ze:a) ksiazki A i B beda staly kolo siebie
0
monika:
mamy 8 ksiazek wsrod ktorych sa ksiazki AiB.ustawiamy je losowo na pustej polce.oblicz prawdopodobienstwo, ze:a) ksiazki A i B beda staly kolo siebie
4
Natalia:
Mam problem z takim zadaniem
Prosiłabym o pomoc
1
Aga:
pomóżcie mi
(((((((((((((((((
4
Orest:
Wiem że to banalne trójkąt w którym stosunek długości boków jest równy 2:3:4 wiem że to nie jest trójkąt prostokątny .Wiec jak obliczyć jaki to trójkąt?
25
Paula:
Czy umie ktoś pomóc
Wydaje mi się, że miałam kiedyś (czyt. kilka lat temu) podobne zadanie, ale na samych potęgach, jednak teraz nie wiem jak zacząć
2
Bazik:
w ciągu arytmetycznym a
1
=3 i S
3
=18.Trzeci wyraz tego ciąg wynosi: 6
7
Orest:
Prosta k ma równanie y=−3x+2,75. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt p(2/3 ,4). Nie mam pojęcia o co chodzi w tym zadaniu .
3
Paula:
:::rysunek::: W trojkacie prostokatnym ABC gdzie /BC/ = 3 i /AC/=5 sinus kata ostrego β jest rowny:
1
Paula:
:::rysunek::: w kwadracie o boku dlugosci α punkt E jest srodkiem boku .wartosc tangens kata α jest rowna:
1
Cezary:
Wskaż poprawna odpowiedz popierajac obliczeniami.Dla kąta ostrego α prawdą jest: a)gdy α < 21 to sin α <sin 21
3
ciup ciup:
4*3
|x−2|−1
−3
2*|x−2|−2
≤3
3
Beata:
6−
√
3
+8
√
3
2+
√
3
3
Beata:
Trzy liczby, których suma jest równa 21, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 1, od drugiej 4, a od trzeciej 3, to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności
2
Beata:
Wyznacz ogólny wyraz ciągu (an) jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem Sn=3n
2
+4n. Proszę o pomoc
3
Beata:
6−
√
3
\2+
√
3
+8
√
3
. Proszę o pomoc
0
Beata:
Maciej roznosząc ulotki w pierwszym miesiącu zarobił 440zł. w każdym następnym miesiącu zarabiał o 5% więcej niż w miesiącu poprzednim.
0
Beata:
Piotr zamierza zaoszczędzić pieniądze na zaplanowany w sierpniu następnego roku urlop w Tatrach. W tym celu we wrześniu odłożył 10 zł i w każdym następnym miesiącu, do lipca
0
Beata:
Piotr zamierza zaoszczędzić pieniądze na zaplanowany w sierpniu następnego roku urlop w Tatrach. W tym celu we wrześniu odłożył 10 zł i w każdym następnym miesiącu, do lipca
0
Beata:
Współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)=ax
3
−bx
2
−cx+d tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r. Wykaż, że jeżeli ar jest większe 0, to wielomian W(x) ma trzy miejsca zerowe. Proszę o
0
Beata:
Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A=(−2,−4) i przecina oś Oy w tym samym punkcie co wykres funkcji g(x)=−x
3
+2x
2
−3x+4. Podaj wzór funkcji f. Proszę o rozwiązanie
1
ola:
mma takie zadanie bo ostrosłup prawodłowy czworokatny o krawędziach równych 17 no i pole podstawy wyszło mi 289cm
2
pole boczne 289
3
a pole całkowite 289+289
3
a nie wiem jak
24
lukasz:
Rozwiąż równanie:
3
pomozcie:
mam prosbe, powiedzcie mi jak trzeba bylo zrobic takie zad. "w ostrosłupie prawidlowym czworokatnym przekątna podstawy ma dlugosc 8
√
2
, a krawedz boczna ma dł.12 cm. oblicz
10
Beata:
Pomocy mam takie zadanko:
2
?Robek?:
chcialam sie zapytac jak sie zamienia ten ulamek okresowy na zwykły bo mi nie wychodzi 20,8(3) i 9,18(27)
2
damian:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć ta metodę rozwiązywania macierzy na tym przykładzie?
2
Ania L:
Z cyfr 0,7,8,9 Ola tworzy trzycyfrowe kody do otwierania drzwi, przy czym cyfry w kodzie mogą się powtarzać. Ola utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów może jeszcze utworzyć
?
1
Sal:
Z góry dziękuje za pomoc. to jest zadania dla II klasy gimnazjum: Na okręgu został opisany trójkąt prostokątny. Jedna z jego przyprotokątnych jest równa 5, a długość promienia tego
1
Karrr:
cześć : )
29
Łukasz:
Oblicz a1 i q wiedząc że
1
lolok:
2
2
x − 3
x
−
1
/
2
+2
2
x
−
1
=3
x
+
1
/
2
7
kaz:
znowu mam równanie,z którym nie mogę sobie poradzić
sinx
ctgx+
=2
1+cosx
zrobiłem to tak
4
Ed:
Oblicz podaną sumę wyrazów ciągu geometrycznego.
3
kotos:
Dla jakich wartości a i b prosta o równaniu y=(−2a+3)x + b jest a) rownolegla B prostopadla
2
David:
Jestem raczej dobry z matematyki
Ale ostatnio byłem nieobecny , a musze napisać sprawdzian
Chodze do 2 gimnazjum a mianowicie mam proplem z obliczaniem długości okręgu: L=2πr i pola
0
Kaśśśka:
POMOCY
!
1
proszę o pomoc:
Napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
0
Kaśśśka:
Na odcinku <0,1> umieszczamy losowo i niezależnie dwa punkty x i y . Niech A będzie zdarzeniem polegającym na tym, że x
2
+y
2
≤ 1, natomiast B zdarzeniem polegającym na tym, że
0
Kaśśśka:
Na odcinku <0,1> umieszczamy losowo i niezależnie dwa punkty x i y . Niech A będzie zdarzeniem polegającym na tym, że x
2
+y
2
≤ 1, natomiast B zdarzeniem polegającym na tym, że
6
Oleńka :):
Wśród 400 badanych osób 65% biegle zna język angielski, 47% zna biegle język francuski, a 24% zna biegle oba te języki. Oblicz ile osób spośród badanych nie zna żadnego języka.
2
Oleńka :):
Oblicz liczbę x, której: a)60% dwukrotności liczby x jest równe 30% liczby x powiększonej o 5;
0
Kaśśśka:
Wiemy, że 95% produkcji jest dobrej jakości, a pozostałe 5% jest złej jakości. Kontrola przepuszcza przedmioty dobrej jakości z prawdopodobieństwem 0.98, a przedmioty złej jakości z
1
marta:
jaką miarę ma kąt między ścianami czworościanu foremnego? zna ktoś rozwiązanie?
0
Kaśśśka:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma dwóch na chybił trafił wybranych ułamków właściwych jest nie większa od jedności, a ich iloczyn jest nie większy od
2
9
?
0
Krzyś:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma 5cm a przeciwprostokątna ma 10 cm. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt i promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
2
Michałek:
Prostokątna działka ma wymiary 28x32. obwód tej działki na planie w skali 1:200 to ?
3
Violla:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB długości 12, CD długości 8 i ramieniu długości 6. Przedłużenia ramion AD i CB przecinają się w punkcie S. Ile wynosi długość odcinka
0
Cezary:
:::rysunek::: W trojkacie prostokatnym ABC gdzie /BC/ = 3 i /AC/=5 sinus kata ostrego β jest rowny:
0
marta:
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego są nachylone do podstawy pod kątem 60 stopni, a krawędź podstawy ma długość 2. Jaką wysokość ma ten ostrosłup?
6
kaz:
sin
3
x+cos
3
x=1
0
Cezary:
:::rysunek::: w kwadracie o boku dlugosci α punkt E jest srodkiem boku .wartosc tangens kata α jest rowna:
0
sylwka:
Dany jest wielomian W(x) =3x
5
−6 x
4
−2x
3
+6x
2
+2x−1 Oblicz W(−1)=
0
marta:
oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkatnego o krawędzi podstawy równej √3 i wysokości 2
6
em:
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x) =
√
−x
3
− 4x + 2x
2
+8
1
Mateusz:
dana jest funkcja f(x)=ax
2
+bx+4. Wiadomo, że dla każdej liczby rzeczywistej x spełniony jest warunek f(x+2)−f(x)=6x+3. Wyznacz liczby a,b
4
Klaudia:
Cześć Potrzebuje pomocy a raczej wyjaśnienia czy cos takiego da sie obliczyc i z czego mam skorzystać
4
ra1di:
Ile cm
3
kwasu siarkowego (VI) o stezeniu 20% i gestosci 1.14g/cm
3
nalezy odmierzyc aby otrzymac 0,5dm
3
roztworu kwasu o stezeniu 0,25mol/dm3
2
Kasia:
Rozwiąż równania i nierówności a)log
2
(
x
−2)= x
0
Zygzak:
0
p..:
1.wyznacz czesiowo i zapisz najprosciej wynik dzialania √cztery dwudziestesiodme =
3
Elek:
Tak log
2
1
16
*log
√
2
16
2
przemek :
√3 * √27 = √jedna dziesiata * √jedna dziesiata =
2
ar2r6:
1
y=(
)
x
−
|
x
|
2
0
:(:
1. √3 * √27 =
5
M.:
Proszę o pomoc:
√
6+4
√
2
4
bla bla:
witam
1
Cezary:
Prosze o pomoc
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi związek β=90 stopni−α,to: A)sin α=cos β
1
PC:
Oblicz pole figury
2
xyz:
suma dwóch liczb jest równa 27.Mniejsza liczba jest cztery razy większa od różnicy tych liczb.Znajdż te liczby.Ułóż równanie
1
Elek:
Ile wynosi warosc wyrazenia log
2
1
16
*log
√
2
1
Syla:
Jezeli log9=0,95 to wartosc log900 jest równa?
2
Elek:
liczba log
3
10 nalezy do przedziału?
0
przemek :P:
√
3
*
√
27
=
√
jedna dziesiata
*
√
jedna dziesiata
=
1
Paula:
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi warunek,że kąt α jest większy od kąta β,to A)sin α<sinβ
2
.kropka:
Liczby 2a−2, 2a+2, a+1 są długościami boków trójkąta. Do jakiego przedziału liczbowego nalezy liczba a?
7
malina18:
pilna pomoc wyznacz dwie kolejne liczby naturalne,ktorych iloczyn jest rowny 756
3
xyz:
Wyznacz największy wspólny dzielnik i najmniejszą wspólną wielokrotność liczb 63 i 105.proszę o pomoc!
2
xyz:
Proszę o pomoc,bo nie rozumiem tych bezwzględnośći 1.Rozwiąż równanie |x−3|=7
0
Lochida:
Witam. Prosiłbym o rozwiązanie następujących zadań, które kompletnie mi nie wychodzą:
2
xyz:
Ogólna postać liczby naturalnej n,która przy dzieleniu przez 8 daje resztę 3,to:
?
1
Cezary:
Prosta l nachylona do osi x pod kątem 60 stopni i przechodząca przez początek układu współrzędnych określona jest równaniem :
0
Paula:
Wskaż poprawna odpowiedz popierajac obliczeniami.Dla kąta ostrego α prawdą jest: a)gdy α < 21 to sin α <sin 21
4
endrju:
hej, mam trapez rownoramienny, podstawa dolna 30 cm, podstawa gorna 10 cm, kat ostry przy dolnej podstawie 60 stopni. Jak obliczyc bok tego trapezu?
7
Ania:
Nie wiem jak zrobić to zadania, więc jak zwykle proszę was o pomoc:
2+
√
2
√
7
+
√
3
1. Rozstrzygnij, czy liczby
oraz b=
+
√
2
+1
√
7
−
√
3
√
7
−
√
3
są wymierne czy niewymierne.
√
7
+
√
3
1
PC:
W trójkącie ABC bok AC ma 5cm długości a miara kata przy wierzchołku A jest równa 60 stopni
2
ras:
Wykaz ze x jest liczbą całkowitą gdy:
2
Humanistka:):
Liczbę 100 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów była najmniejsza.
7
Kasia:
Dla jakich wartości parametru f(x)=m ma jedno rozwiązanie? Jeśli wiadomo, że:
0
Rob:
:::rysunek::: Rob:
2
PC:
Oblicz: b) obwód trójkąta, a) dł wysokości opuszczonej na tę podstawę
2
Tomasz:
Prosze o pomoc Przedstaw na wykresie sytuację w której zbiory A,B,C spełniaja nastepujące sytuacje
2
KASIA:
Jaką długośc ma promień podstawy walca, jeżeli przekrój osiowy tego walca jest kwadratem o przekątnej 20 cm?
0
<a>:
KL II liceum i technikum (zbiór zadań OE) podawać nr zadania będę miał chwilę to może rozwiąże
3
Iza_19:
Cześć. Muszę przesunąć wykres funkcji wykładniczej. Mam takie dane:
11
nick :
Prosze o pomoc!
√
x
2
−3x+6
+ IxI≤ 3−x
0
xxx:
Pomocy
Czworokąt ABCD podzielono przekątnymi AC i BD na cztery trójkąty, pola trzech trójkątów wynoszą
2
chrobry9:
dana jest funkcja f(x)=mx
2
+mx+1. Wyznacz wzór funkcji. która każdemu parametrowi m przyporządkowuje sumę miejsc zerowych tej funkcji oraz podaj jej dziedzinę.
1
Rob:
:::rysunek::: Czy jak zbior sie zawiera czesciowo to jest rozłaczny?
0
Janek:
PROSZĘ O POMOC W trapezie ABCD podstawy mają dł |AB|= 23cm i |DC|= 9cm a punkt O jest punktem przecięcia się
1
Mateusz:
wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= 2x−8 dla x≥0,f(x)= x
2
dla −2<x<0, f(x)=−x+1 dla x≤−2. czy to wystarczy przyrównać do zera czy jak?
2
Paula:
3
Paula:
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi warunek,że kąt α jest większy od kąta β,to A)sin α<sinβ
5
Paula:
:::rysunek::: PROSZE O POMOC
w trojkacie prostakatnym ABC gdzie /BC/ = 3 i /AC/ = 5 sinus kąta
2
Paula:
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi związek β=90 stopni−α,to: A)sin α=cos β
2
Cez:
Liczby dotanie spelniają warunek log
4
c=log
3
b=log
2
a=2 Oblicz
√
abc
0
Madzia:
Tworząca stożka ma dlugosc 12 cm i jest nachylona do podstawy pod kątem 25 stopni.Oblicz objętosc stożka z dokładnościa do całości.
6
kylo90:
Jak obliczyć to równanie?
2
Leszek:
Skala Richtera(SR) słuzy do okreslania sily trzesienia ziemi i opisana jest wzorem SR(A)=logA,gdzie A (w mikronach) to maksymalna amplituda fali sejsmicznej.
1
Faza:
:::rysunek::: Oblicz miarę kąta β, wiedząc że prosta AC jest styczna do okręgu. Z góry dzięki
4
kylo90:
Wyznaczyć funkcje odwrotne do danych: a) f(x)=x
2
+1
0
Kassia:
Wykaż, że pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe 1/2 AC x BD sin α, gdzie AC i BD są przekątnymi tego czworokąta, natomiast α jest miarą kąta między tymi przekątnymi.
6
Hania =):
Wykonaj działania:
2
Faza:
Narysój prostą l i zaznacz na niej punkt C. Skonstruuj okrąg o promieniu 2cm tak aby prosta l była styczna do okręgu w punkcie C (tu wszystko bardzo fajnie ale) Ile rozwiązań ma to zadanie
14
Łukasz:
Może mi ktoś wytłumaczyć , Skąd się wzięło z tego przykładu liczba 11 ?
2
potrzebuje pomocy:
Proszę o pomoc
Funkcja kwadratowa f przyjmuje najwieksza wartosc rowna 3,2 a zbiorem rozwiazan nierownosci
2
Olcia:
cosα=√3/2
11
Mona:
jak rozwiązać równanie 4(x−2)
2
− (2x+3)
2
= 2x+(3x−1)
√
x
2
+ 4x + 4
− 1
oraz
=0
123
oraz x+ |2−3x|=4
1
beata:
Jak będą wyglądały wykresy dla dla : 1/ f(x)= 2−sinx
5
kiejo:
1. Znajdz dla poniższych ciągów granice dolne i górne.
1
Olcia:
Witam mam do rozwiązania 3 przykłady z trygonometrii. Bardzo prosze o pomoc.
7
Paula:
PROSZE O POMOC
Oblicz stosunek długości boku trójkąta równobocznego do jego wysokości "h", wiedząc że długość "a" jest równa:
14
Maciek :(:
:::rysunek::: 1.Na bokach prostokąta o obwodzie 100cm dorysowano trójkąty równoboczne. Jakie powinny byc
2
Paula:
Jeżeli tgβ =
2
5
, to stosunek sinβ : cosβ jest równy : a)1:1
4
Alien:
Bardzo wazne
prosta o równaniu y =
√
3
x+1 jest nachylona do osi x pod katem α zatem: a)α<30 stopni
2
Paula:
Prosta l nachylona do osi x pod kątem 60 stopni i przechodząca przez początek układu współrzędnych określona jest równaniem :
2
Kuba:
hej, mam problem z zadaniem z prawdopodobienstwa i zarazem z ciagow(jesli moge to tak nazwac)
3
Alien:
Pomocy
Oblicz wartosc wyrazenia : tg 35 * tg 65 +sin15 * cos 75 + cos 15 * sin 75
1
Patryk:
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi związek β=90 stopni−α,to: A)sin α=cos β B)tg β=tg α C)sin α=sin β D)cos α=cos β
5
ala:
sprowadz do prostrzej postaci
3
ola:
proszę o pilne zrobienie zadania
Ostrosłup o podstawie trójkąta 3cm,4cm,5cm i krawędzi bocznej 6cm prostopadłej do płaszczyzny
1
sknerus:
kombinatoryka w pojemniku jest 5 kul bialych oznaczonych numerami od 1 do 5 i 5 kul czarnych oznaczonych od 1
2
zizi018:
PIlne prosze o pomoc jak najszybciej
3).liczby −2 i 3 sa rozwiazaniami równania x3+ax2+bx−6=0 wyznacz wartosci wspolczynnikow a i b
2
Łukasz1:
π
1
sin(3x−
)<
Nie potrafie robic nierownosci trygonometrycznych
7
2
1
ula:
1.uporządkuj zbiór rosnaco:A={0,33;0,3;
1
3
;0,333;0,334;0,4}
2
karamba:
prosze o pomoc
!
4
Qba:
Rzucam ośmioma kośćmi sześciennymi (jednocześnie). Jakie jest prawdopodobieństwo, że na osiem kości co najmniej sześć wyrzuci liczbę oczek z przedziału <3,4,5,6>?
3
Mateusz:
rozwiązaniem nierówności: −x
2
+bx+c≥0 jest przedział <−1,5>. Wyznacz b i c.
1
laura:
0,625 (1−(100− −−−−−−−−−−−−−−−−) * 0,00001)*100=
1
Witek:
Stosunek dwóch liczb jest równy
2
3
. Jeśli mniejszą z nich zwiększymy o 5, a większą zwiększymy o 9, to stosunek ten będzie wynosił
5
8
. Wyznacz te liczby.
1
laura:
dane sa dwie liczby:
1
grzesiek:
lim
2n+(−1)
n
(3n+2)
n→
∞
1
seweryn:
sprawdź czy podane proste przecinają się w jednym pkt y=−x+1 y=1/3x−3 x−2y−7=0
2
Mateusz:
x
4
+3x
2
−4
wykaż, że funkcja f(x)=
ma tylko jedno miejsce zerowe.
x−1
5
koleżka:
http://matma.prv.pl/kwadratowa.php DOBRA STRONKA DLA KAZDEGO KTO MA PROBLEM Z MATEMATYKĄ WYJASNIENIA WZORÓW I TAKIE TAM
2
iza:
witajcie,
1
gość:
W Polsce na 100 mężczyzn przypada około [xxxxx] kobiet. Czy kobiety stanowią więcej niż 52% wszystkich mieszkańców Polski?
2
Karolcia:
Bardzo proszę o pomoc:( 1. Dane są dwie funkcje kwadratowe: f(x)=x2+bx+1 oraz g(x)= bx2+cx−4, gdzie b i c są liczbami
1
...:
Czy majac rownanie sin α + sin β = 1 jestem w stanie wyznaczyc sinus(α+β)? (alfa, beta naleza do przedzialu od 0 do Pi/2)
3
zaq:
Miałbym prośbę czy mógłby mnie ktoś oświecić jak się zabrać do następujących zadań z granicy funkcji ?:
1
marta:
mam takie zadanie: kulę o promienu 12cm przecieto plaszczyzną odległą od srodka kuli o 3cm. oblicz pole otrzymanego przekroju.
4
jelonek:
1
3
1
*
=
2
3
+1,25*075
8
2
jelonek:
3
√
9
:3
2
*3
0
*
3
√
3
5
@:
1) Pewna kwote wplacono do banku na lokate roczna oprocentowana 3,5% w skali roku. Od dopisanych po roku odsetek bank odprowadzil podatek w wysokosci 14zl. Jaka kwote umieszczono
1
jelonek:
3
−2
*
√
3
*3
−3
=
4
***log***:
4.31c) log
2
3
x−7log
2
2
x+14log
2
x−8>0 rozw: (2,4)U(16,
∞
)
2
marta:
: mam takie zadanie: kulę o promienu 12cm przecieto plaszczyzną odległą od srodka kuli o 3cm. oblicz pole otrzymanego przekroju. Obliczylam promien tego przekroju i wyszlo mi 10√35 ale nie
7
KASIA:
oBLICZ RÓWNANIE log
2
(4
x
−2)= x
1
Łukasz1:
Wiedzac , ze tgα+ctgα=4 Oblicz: tg
2
α+ctg
2
α oraz |tgα−ctgα|
6
ewe:
Zad. Rozwiaz roznanie : A. (x
2
− 3) (x+7) = (3 − x
2
) (x−1) B. (x +3) (x−4) = 2(x+3) (1−x)
3
michał małomatematyczny:
sprawdź, czy czworokąt ABCD, gdzie A=(−3,−1), B=(53,−2), C=(54,4), D=(−2,−3), jest równoległobokiem. Odpowiedź uzasadnij.
3
zizi018:
chodzi o zamiane na postac kanoniczna
1
yeti:
Punkty A=(−9,−3) B=(5,5) sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB jest przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc że lezy on na ois OY.
13
bla bla:
Czwarty wyraz rozwinięcia (
√
x
(
1
logx+1
)
+ p12{x})
6
wynosi 200. wyznacz x
19
Łukasz:
Potrzebuje gotowych wzorów na a) a
3
+ b
3
1
yeti:
ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny i a +b+c=33. Ciąg(a, b+3, c+13) jest geometryczny. Oblicz a,b i c.
2
michał małomatematyczny:
kąt α jest ostry i cosα=
8
17
. Oblicz
√
tg
2
α+1
1
ewe:
Ogolnie wiem co nalezy robic w tego typu zadaniach, ale w tych akurat nie
Zad. Rozwiaz roznanie :
4
Karolcia:
Jak obliczyć wysokość w trójkącie równoramiennym poprowadzoną na ramię tego trójkąta
0
Dominisia:
1. Dane są dwie funkcje kwadratowe: f(x)=−2x2+mx+8 oraz g(x)=mx2−4, gdzie m jest liczbą rzeczywistą różną od zera.
6
bla bla:
dla jakich x∊R liczby log2, log(2
x
−1), log(2
x
+3) w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny?
5
martinaa:
Czy lewa strona równa się prawej
2
Łukash:
Rozłóż wielomian na czynniki W(x)=x
4
+2x
3
+2x
2
−2x−3
10
Agnes:
Jak ktoś umie to zrobić, to bardzo proszę o pomoc, bo nie umiem sobie z tym poradzić:
2
Wojtek:
Proszę bardzo o Pomoc uzasadnij że suma dwóch liczb wymiernych jest liczbą wymierną
3
Karolaa:
Nie mam pojęcia jak to zrobić pomóżcie
Wykaż, że funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=ax2+(a+c)x+c , gdzie a i c są dowolnymi
0
Domi6:
PILNE
1.Funkcja kwadratowa f jest określana wzorem f(x)=x2+(b+2)x+2b, gdzie b jest liczbą
3
marta:
tego rowniez nie rozumiem: oblicz wysokosc stozka, ktorego tworzaca ma dlugosc 17cm a podstawa jest kolo o polu
1
sknerus:
W loterii fantowej wzieło udział 100 uczniów i kazdy kupił jeden ze stu losów. Wygrane to: I nagroda − rakieta tenisowa, II nagroda − piłka do kosza i III nagroda − pluszowy mis. Ile jest
6
henio:
da sie to jakos rozpisac? (x
2
+2)=
0
oblicz:
log
x
2*log
2x
2*log
2
4x>1
2
MaŃkA:
uczeń sporządził 20% roztwór cukru dodając odpowiednią ilość cukru do 100 g 5% roztworu. pozostawił roztwór w kolbie po pewnym czasie stwierdził, że odparowało 12cm
3
wody. oblicz
5
Radek:
suma cyfr liczby trzycyfrowej jest rowna 19.Roznica cyfr setek i jednosci jest rowna 1.Jesli cyfry zapiszemy w odwrotnej kolejnosci, to otrzymamy liczbe mniejsza od danej o 99.Wyznacz tę
3
martinaa:
Sprawdź czy poniższe równości są tożsamościami.
1
mm:
Obserwator widzi czubek drzewa odległy o 22m pod kątem 40 st. (oko obserwatora znajduje się 1,5m nad ziemią . Jak wysokie jest drzewo ? Proszę o pomoc
2
magda:
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka ma długość l. Oblicz długość promienia koła , jeśli: P=10π cm
2
, l=2,5π cm
2
marta:
poprosze o wytlumaczenie tego zadania! oblicz promien podstawy i wysokosc walca wiedzac ze przekątna przekroju osiowego ma dlugosc
3
seweryn:
sprawdź czy proste o podanych równaniach przecinają się w jednym pkt jeśli tak to podaj współrzędne tego punktu
3
malina18:
proszę was o rozwiązanie 5 zadań pilna pomoc! 1.ojciec i syn mają razem 50 lat .gdyby syn był o 10 lat starszy,to ojciec miałby dwa razy
0
Karolaa:
Nie mam pojęcia jak to zrobić pomóżcie
Wykaż, że funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=ax2+(a+c)x+c , gdzie a i c są dowolnymi
2
-Vonka-:
Proszę o pomoc
0
Arek:
Kulę o środku O przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkt O1. Oblicz pole powierzchni i objętość tej kuli, jesli tg α = 0.75 i |OO1| = 6 cm
5
M o n i a:
Oblicz
a) (6
√
24
−2
√
54
+
√
96
=
7
sknerus:
kombinatoryka w urnie są 3 kule białe, 5 zielonych i 2 niebieskie.
1
Servantes:
Wyznacz wszystkie wartosci x, gdy x=a/|a| + b/|b| + c/|c| + abc/|abc|, oraz a, b i c są dowolnymi różnymi od zera liczbami rzeczywistymi.
archiwum 113,
112
,
111
,
110
,
109
,
108
,
107