2 (a−b)2 − 2(a b)2 4(a b)(a−b)=4a2 − 4b2 − 8ab
martinaa: Czy lewa strona równa się prawej
2 (a−b)2 − 2(a+b)2 + 4(a+b)(a−b)=4a2 − 4b2 − 8ab
(m+1)2 − (2m − 2)2 + (2m+3)2 (4m−4)2 = −152 +54m−10
20 paź 21:31
20 paź 21:35
koleżka: 2 (a−b)2 − 2(a b)2 4(a b)(a−b)=4a2 − 4b2 − 8ab L=P
(m+1)2 − (2m − 2)2 + (2m+3)2 (4m−4)2 = −152 +54m−10
m2+1+4m2+4+4m2+9+16m2+16=25m2+30
25m2+30= −152 +54m−10 L≠P (ALE TEGO PRZYKŁADU TO JA NA 100% PEWIEN
NIE JESTEM)
20 paź 21:46
anmario: Ja proponuję coś takiego. Bierzemy na tapetę pierwsze:
2 (a−b)2 − 2(a+b)2 + 4(a+b)(a−b)=4a2 − 4b2 − 8ab
Załóżmy, że a=1 i b=1. Podstawiamy i sprawdzamy:
2(1−1)2−2(1+1)2+4(1+1)(1−1) = 4*12−4*12−8*1*1
−8 = −8
W odpowiedzi można napisać, tak dla a=1 i b=1 lewa strona jest równa prawej
a np dla a=2 b=1?
Podstawiamy. I tak dalej. Dopóki nie zauważymy, że życie jest za krótkie by móc sobie pozwolić
na nieznajomość podstawowych zasad rządzących przekształcaniem wyrażeń algebraicznych. A
jeżeli już to dostrzeżemy − co dalej?
Wtedy pozostaje już tylko dowiedzieć się dlaczego 2x+3x=5x albo 3ab+1,5ab=4,5ab albo (a+b)2 =
a2+b2+2ab, ale to już z górki jest wtedy, najważniejsze to zdać sobie sprawę z tego, że
życie krótkie jest. Pozdrawiam.
20 paź 21:46
20 paź 21:47
martinaa: dzięki wielkie
20 paź 22:18