Zbiory
Tomasz: Prosze o pomoc
Przedstaw na wykresie sytuację w której zbiory A,B,C spełniaja nastepujące sytuacje
a) A∩B=A, C∪B=B, A−C'=A
b)A⊂(B∪C)'
B⊂(A∪C)'
C⊂(A∪B)'
Nie kumam tego. Wychodzi mi że sie pokrywaja.
17 paź 14:21
Margolcia: Wg mnie:
(jeśli oznaczenie ' rozumiane jest jako dopełnienie zbioru)
A) A=C , i B ⊂ A
B) zbiory A, B, C są rozłączne
17 paź 14:28
Rob:

Zbior czarny B
Zbior czerwony A
Zbior niebieski C
A∩B=A
C∪B=B
A−C'=A
Drugi rysunek
Jesli A=C
B bedzie sie czesciowo zawierac w (A∪B)'

?
W pozostałych dwoch przypadkach zbiory rozłaczne nie majace ani jednego punktu wspolnego.
Niewiem czy dobrze myśle.
2)Czy jest możliwosc że wszystkie zbiory beda takie same i na wykresie beda sie pokrywać
21 paź 18:44