matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
sylwka:
Dany jest wielomian W(x) =3x
5
−6 x
4
−2x
3
+6x
2
+2x−1 Oblicz W(−1)= W(0)= W(1)= Mając dane wielomiany W(x)=x
5
+2x
3
+4x
2
,G(x)=x
3
−2x
2
wyznacz wielomiany H(x)=W(x)+G(x) P(x)=W(x)−G(x) F(x)=2W(x)
21 paź 21:41