Wymiernie czy niewymierne
Ania: Nie wiem jak zrobić to zadania, więc jak zwykle proszę was o pomoc:
| | 2+√2 | | √7+√3 | |
1. Rozstrzygnij, czy liczby |
| oraz b= |
| + |
| | √2+1 | | √7−√3 | |
| | √7−√3 | |
|
| są wymierne czy niewymierne. |
| | √7+√3 | |
21 paź 17:29
grus-grus: w a)usuń niewymierność z mianownika w b) dodaj
21 paź 18:40
grus-grus: | (√7+√3)2+(√7−√3)2 | |
| = |
| (√7+√3)*(√7−√3) | |
21 paź 18:48
Ania: | | 2√2−√2 | |
W pierwszym wychodzi mi |
| |
| | 1 | |
drugie zaraz obliczę
21 paź 19:00
Ania: w drugim wychodzi mi 2
21 paź 19:11
Ania: Czy dobrze?
21 paź 19:22
grus-grus: w pierwszym √2 w drugim 5
21 paź 19:56
grus-grus: pierwszy dobrze bo to =√2
21 paź 19:57