szukam wzorów
Łukasz: Potrzebuje gotowych wzorów na
a) a3 + b3
b)a3 −b3
b)a4+ b4
c)a4−b4
Analogicznie do tego wzoru;
a2+b2=(a+b)2−2ab
20 paź 22:19
20 paź 22:22
Łukasz: W zasadzie to potrzebuje tylko wzoru na :
a3+ b3
Reszte sobie już wyprowadziłem
20 paź 22:25
Eta:
to kliknij
186 .... i wyszukaj ten znany wzór

bo nie chce mi sie go pisać ( jakaś leniwa dzisiaj jestem
20 paź 22:28
Łukasz: ze wzorów skróconego mnożenia a3 + b3 = (a + b)(a2 − 2ab + b2)
20 paź 22:29
Łukasz: heh , takie same nicki xD
20 paź 22:30
Łukasz: Moze mi juz troszke wzrok szwankuje bo za piernika nie moge tam dostrzec wzoru na sumę
sześcianów

I bynajmniej nie chodzi mu to o wzor a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
20 paź 22:34
Łukasz: Ten wzor powinien leciec chyba jakos tak:
a3+b3=(a+b)3−3a2b−3ab2
Ale nie jestem pewien
20 paź 22:36
Łukasz: a3 + 3a2b + 3ab2 +b3
20 paź 22:39
ewe: To ja wam napisze jak powinien on wygladac, bo widze, ze sobie nie radzicie XD
a. a3 +3a2b + 3ab2 + b3
b. tu z minusami
c. d. nie wiem
20 paź 22:40
ewe: ahhh ... Ukasz mnie ubiegł
20 paź 22:40
Łukasz: heh
20 paź 22:41
Łukasz: przykład c i d można obliczyć z dwumianu newtona
20 paź 22:42
Łukasz1: To jeszcze nie to

Moze w celu ulatwienia podam tresc zadania , w ktorym jest mi to potrzebne
Wiedzac , ze tgα+ctgα=4 Oblicz: tg
3α+ctg
3α
20 paź 22:45
Łukasz1: dwumian Newtona odpuszczamy, bo jeszcze go nie mialem
20 paź 22:46
Bogdan:
(tgα + ctgα)3 = tg3α + 3tg2α ctgα + 3tgα ctg2α + ctg3α =
= tg3α + ctg3α + 3tgα ctgα (tgα + ctgα).
43 = tg3α + ctg3α + 3*1*4 ⇒ tg3α + ctg3α = ....
20 paź 22:49
Eta:
tgα*ctgα= 1 −−− to chyba znane!
tg
3α+ctg
3α= ( tgα+ctgα)( tg
2α −tgα*ctgα +ctg
2α)= 4*( tg
2α+ctg
2α −1)=
= 4[( tgα+ctgα)
2 − 2tgα*ctgα −1] = 4( 16 −2 −1) =......... to już policzysz
20 paź 22:52
Łukasz1: To sie robi jakos tak:
tg3α+ctgα=(tgα+ctgα)3−3tg2αctgα−3tgαctg2α=
=(tgα+ctgα)3−3tgαctgα(tgα−ctgα)=(44)−3*1(tgα−ctgα)=
No i nie wiem skad obliczyc wartosc tgα−ctα
20 paź 22:52
Eta:
20 paź 22:54
Łukasz1: Jak na podstawie tego zadania obliczyc wartosc
tgα−ctgα oraz |tgα−ctgα|
Bo taki jest poprzedni punkt i to tez musze wiedziec . Prosilbym o tlumaczenie na "moim
sposobie"
20 paź 22:58