Napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
proszę o pomoc: Napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
o:x2+y2−2x−15=0
k; y=−3x
21 paź 15:40
Eta:
równanie tych stycznych maja postać : y = ax +b
gdzie a = −3 ( bo maja być równoległe do prostej y = −3x
więc równanie stycznych jest:
y = −3x +b , zatem należy wyznaczyć wartość "b"
można to zrobić tak:
1/ sposób
rozwiązać układ równań okręgu i prostej y = −3x +b
i nałożyć warunek : Δ= 0 , i podać wówczas wartość "b"
2/ sposób
(o wiele szybszy , a czas rozwiązywania zad. np.na maturze jest drogocenny

wyznaczamy środek i promień tego okręgu
S( 1,0) r= 4
bo: x
2 +y
2 −2x −15=0 to ( x −1)
2 +y
2 = 16
odległość srodka S od stycznych = r= 4
korzystając ze wzoru:
Ax +By +C = 0 P(x
o,y
o)
zatem:
równanie prostej: 3x +y −b =0 i S( 1,0) i d= 4
to:
I3 − bI= 4
√10
to: 3 −b = 4
√10 lub 3 −b = −4
√10
b = 3 −4
√10 v x = 3+4
√10
więc równania stycznych są:
y= −3x +3− 4
√10 i y = −3x +3 +4
√10
PS: policz tym pierwszym sposobem , przekonasz się,że wyniki są te same,
ale więcej czasu zabierają obliczenia .
21 paź 22:34
Kingaaaaaa: super, dzięki wielkie!
26 gru 18:44
aaa: o: x2+y2−2x+12y+28=0; k: y=−x
3 wrz 22:33
Kibume: | | IA*xo+B*yo+CI| | |
Mam pytanie odnośnie tej części zadania, w której stosujemy wzór d= |
| |
| | √A2+B2 | |
to a i b bierzemy z postaci y=ax+b, tak? W takim razie skąd wezmę C?
4 mar 16:59
Qulka: z postaci y=ax+b trzeba zrobić ax−y+b=0 wtedy A=a B=−1 C=b
4 mar 17:09
Kibume: Dzięki. Czy mogła/mógł byś sprawdzić czy wykonałem dobrze podobne zadanie?
"Napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
o:x2+y2−14x+24=0
k: y=−0,75x"
Obliczałem tym drugim sposobem. Wyznaczyłem postać: (x−7)2+y2=25, zatem punkt S=(7;0), r=5.
Następnie skorzystałem ze wzoru, o który pytałem i wyszło mi:
y=−0,75x−1,25 lub y=−0,75x+11,5
Czy dobrze wykonałem to zadanie?
4 mar 17:15
Qulka:

jak widać dobrze
4 mar 17:18
Kibume: Super! Dzięki wielkie za sprawdzenie
4 mar 17:19