Funkcja wykładnicza Proszę o pomoc
Iza_19: Cześć. Muszę przesunąć wykres funkcji wykładniczej.
Mam takie dane:
1.
| | 1 | |
Czyli funkcja pierwotna to y=( |
| )x. I z tego wzoru muszę wyliczyć miejsce zerowe tej |
| | 2 | |
funkcji i punkt przecięcia z osią y, nie wiem jak to wyliczyć.
| | 1 | |
Ten punkt przecięcia wydaje się mi, że liczy się tak: ( |
| )0−2−4 −−> i nie wiem jak te |
| | 2 | |
równania powyliczać w 1 i 2
2.
y= 3
x+2+3
Czyli funkcja pierwotna to 3
x
I tak samo muszę wyliczyć miejsce zerowe i punkt przecięcia z osią y.
Proszę bardzo o pomoc
20 paź 17:51
Iza_19: plisssss
20 paź 21:08
Bogdan:
wektor przesunięcia w = [2, −4]
Rysujemy linię pionową x = 2 i linię poziomą y = −4.
Mamy jakby nowy układ współrzędnych (narysowany tutaj zielonymi liniami), z punktem
(2, −4) będącym początkiem tego nowego układu współrzędnych, na tym układzie rysujemy
| | 1 | |
Własności funkcji y = ( |
| )x − 2 − 4 odczytujemy z głównego układu współrzędnych, |
| | 2 | |
np. miejscem zerowym jest punkt (0, 0), zbiorem wartości funkcji jest (−4, +
∞).
Krzywa nie ma punktów wspólnych z prostą y = −4.
20 paź 23:42
Iza_19: Wow. Bardzo Ci dziękuję za bardzo dobre wytłumaczenie. Teraz juz wiem ocb. Wielkie dzięki
21 paź 18:28
sss: αβγΔπΩ∞≤≥∊∫
9 lis 21:34