układ współżędnych
yeti: Punkty A=(−9,−3) B=(5,5) sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB jest
przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc że lezy on na ois OY.
20 paź 22:50
Bogdan:
C = (0, y
c)
a
AC współczynnik kierunkowy prostej z punktami A,C,
a
BC współczynnik kierunkowy prostej z punktami B,C.
| | yc + 3 | | yc + 3 | |
aAC = |
| = |
| |
| | 0 + 9 | | 9 | |
| | 5 − yc | | 5 − yc | |
aBC = |
| = |
| |
| | 5 − 0 | | 5 | |
Prosta zawierająca punkty A i C jest prostopadła do prostej zawierającej punkty B i C,
| | yc + 3 | | 5 − yc | |
z warunku prostopadłości tych prostych otrzymujemy: |
| * |
| = −1 |
| | 9 | | 5 | |
Rozwiąż to równanie.
20 paź 23:15