zadania :(
malina18: proszę was o rozwiązanie 5 zadań pilna pomoc!
1.ojciec i syn mają razem 50 lat .gdyby syn był o 10 lat starszy,to ojciec miałby dwa razy
wiecej lat niz syn.ile lat ma kazdy z nich obecnie?
2.znajdz 3 takie liczby aby ich suma wynosila 24 i aby pierwsza stanowila 50% drugiej a druga
3/2 trzeciej
3.liczby −2 i 3 sa rozwiazaniami równania x
3+ax
2+bx−6=0 wyznacz wartosci wspolczynnikow a i b
4.jezeli do pewnej liczby dodamy jej szescian to otrzymamy liczbe trzy razy wieksza od sumy
kwadratu tej liczby i liczby 1.znajdz te liczbe
5.miejscowosci A i B łaczy linia kolejowa o długosci 70km pociag osobowy na tej trasie jedzie
o 1 godzine dluzej i ze srednia predkoscia o 8km/h mniejsza niz pociag pospieszny.oblicz czas
przyjazdu pociagu pospesznego z miejscowosci a do b
Prosz eo w miare ladne wytlumaczenie
20 paź 20:04
malina18: ponawiam prosbe chodz 1 zadanie
20 paź 20:32
grus-grus: 1)
x+y=50
2(x+10)=y
rozw ten uk. r−ń
20 paź 21:07
grus-grus: 2)
x+y+z=24
x=50/100*y
y=3/2*z
3)
−8+4a−2b−6=0
27+9a+3b−6=0
4)
x+x3=3*(x2+1)
20 paź 21:14