Proszę o pomoc. Zadanie optymalizacyjne.
Humanistka:): Liczbę 100 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów była najmniejsza.
21 paź 19:10
koleżka: 100=102
36=62
64=82
nie wiem moze o to chodzi
21 paź 19:17
Eta:
Witam

x −y = 100 => y= x−100
x
2 +y
2 −−− ma być minimalne
więc: f( x) = x
2+ ( x −100)
2 = 2x
2 −200x + 10000 −−− to funkcja kwadratowa
więc ma minimum dla :
x
min=
−b2a=
2004= 50
to y
min = 50 − 100 = −50
odp; dla x = 50 i y= −50 wartość x
2 +y
2 jest najmniejsza.
spr: 50 −(−50)= 50 +50=100 ok.
x
2 +y
2=(50
2 + ( −50)
2 = 2500 + 2500 = 5000 −−− wartość minimalna
21 paź 19:31