logarytny
bla bla: Czwarty wyraz rozwinięcia ( √x (1logx+1) + p12{x})6 wynosi 200. wyznacz x
20 paź 14:38
bla bla: tam jest pierwiastek 12 stopnia z x
20 paź 14:38
Eta: Podpowiadam
20 paź 15:08
Eta:
Po pierwsze załozenia: x>0 i logx +1 ≠0
to : x>0 i x≠
110
skorzystaj z rozwinięcia dwumianu Newtona:
| | | | | | | | | |
( a +b)n = | *an*b0 + | an−1*b1 + | an−2*b2 + | an−3*b3
|
| | | | | |
zatem
| | | |
otrzymasz: | *(√x1logx +1*p12x3= 200
|
| | |
to:
(
√x1logx +1 *p12x)
3= 10 zapisz prawą stronę
3√10
Fatalnie mi sie to pisze ( wkurzam się

myslę ,że sobie poradzisz?
po zlogartymowanie logartmem dziesietnym otrzymasz:
U{1}{logx +1)*log
√x +
112log
x =
13
podstaw za logx= t
otrzymasz:
| | 1 | | 1 | |
|
| *12*t + 112*t = |
|
|
| | t +1 | | 3 | |
dokończ...... dasz radę , pamiętaj o dziedzinie( założeniu)
PS: mam nadzieję ,że rozszyfrowałaś te zapisy?
Powodzenia, będę za 3 godziny
20 paź 15:28
Eta:
oczywiście te "wkurzające" chochliki

poprawiam:
| 1 | |
| *log√x +112logx = 13 |
| logx +1 | |
20 paź 15:31
bla bla:
powoli bede dochodziła do tego jak co po kolei jest robione

Dziekuje
Eta jak bede miała
jakiś problem poczekam te 3 godziny bez problemu
20 paź 15:38
bla bla: coś mi nie wychodzi w jednym momencie.
| | 1 | |
nie moge zamienic log√x (1logx+1) na |
| *log √x  |
| | logx+1 | |
20 paź 17:25
bla bla: a już jedna wiem

napisałam i dostałam oświecenia
20 paź 17:27
bla bla: coś mi dalej nie gra...
| 1 | |
| *log√x + 112logx = 13
|
| logx +1 | |
czy zamiast tego plusa nie powinno być mnożenie?
20 paź 22:27
Eta:
skąd niby ma sie wziąć minus?
i nie wiem skąd poprawej stronie masz 13?
po podstawieniu:
logx= t
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
otrzymasz: |
| * |
| *t + |
| *t= |
|
|
| | t+1 | | 2 | | 12 | | 3 | |
zatem:
t≠ −1
dokończ , wszystko ładnie wyjdzie .......
20 paź 22:37
Eta:
już "załapałam" oco pytasz

loga*b = loga +logb
20 paź 22:39
bla bla: acha

już wiem
dziekuje
20 paź 22:41
Eta:
20 paź 22:57
Eta:
Zadanie , samo w sobie łatwe

tylko "koszmarne" do pisania na klawiaturze
20 paź 22:58