ciągi
Bazik: Do dziesięciu szklanek o pojemności 0,2 litra wlano wodę.Pierwszą szklankę napełniono po
brzeg.W każdej następnej szklance znajdowało się o połowę mniej wody niż w szklance
poprzedniej.Czy woda ze wszystkich szklanek zmieści się w dwóch szklankach?
proszę pomóżcie mi w tym jak to obliczyć




!
22 paź 15:47
Bogdan:
Z jakim ciągiem masz tu do czynienia ?
22 paź 15:54
Bazik: liczbowe
22 paź 15:58
Bogdan:
sprecyzuj
22 paź 16:03
Bazik: ciąg geometryczny
22 paź 16:07
Bogdan:
No to po kłopocie, wyznacz a1 oraz q, potem S10
22 paź 16:09
Bazik: ale z czego wyznaczyć a1 i q ! może mała podpowiedz
22 paź 16:13
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 = 1, a2 = |
| *1 = |
| , a3 = |
| * |
| = |
| , itd |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
a
1 odpowiada jednej całej szklance wody, a
2 odpowiada szklance napełnionej do
połowy wodą, itd, − tego nie widać ?
22 paź 16:29
nicka: | | 1−q 10 | |
ten wzór ma być Sn= |
| |
| | 1−p | |
22 paź 17:04