Pomocy mam ciezka sytuacje z maty ,a Pani dala takie zadanie
Radek: suma cyfr liczby trzycyfrowej jest rowna 19.Roznica cyfr setek i jednosci jest rowna 1.Jesli
cyfry zapiszemy w odwrotnej kolejnosci, to otrzymamy liczbe mniejsza od danej o 99.Wyznacz tę
liczbe trzycyfrowa.
20 paź 20:40
AROB: pomogę
20 paź 20:50
Eta:
szukaną liczbą jest : 766
20 paź 20:51
Zyga: A jak to obliczyłaś? Sam jestem ciekawy.
20 paź 20:52
Radek: dzieki, a mozecie mi rozpisac to zadanie
20 paź 20:53
AROB: liczba początkowa liczba przestawiona
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ilość setek x z
ilość dziesiątek y y
ilość jedności z x
liczba 3−cyfrowa 100x+10y+z 100z+10y+x
Na podst. treści otrzymamy układ równań:
x + y + z = 19
x − z = 1 ⇒ x = 1 + z
100x+10y+z = 100z+10y+x + 99
1+z+y+z = 19
99x − 99z = 99 /:99
2z + y = 18
x − z = 1 ⇒ z = x−1
2(x−1) + y = 18
2x −2 +y = 18
y = 20 − x
Układ ten ma więcej niż jedno rozwiązanie, mianowicie;
x=6 z= 5 y=20−12 = 8 liczba 685
x=7 z=6 y= 20−14 =6 liczba 766
x=8 z=7 y=20−16 =4 liczba 847
x=9 z=8 y=20−18 =2 liczba 928.
Odp. Warunki zadania spełniają wymienione 4 liczby.
20 paź 21:37
llll: ♣42
10 sty 20:57
hd88: 2z + y = 18
x − z = 1 ⇒ z = x−1
2(x−1) + y = 18
2x −2 +y = 18
y = 20 − x <−−−−−−−−−−− a gdzie ta dwójka co była przy x
13 lis 14:54
SEko: tak AROB nie dopisał 2 przy x ale jest ona uwzględniona w dalszej części rozwiązania
3 wrz 18:28