oblicz wysokość.......
Karolcia: Jak obliczyć wysokość w trójkącie równoramiennym poprowadzoną na ramię tego trójkąta


W trójkącie równoramiennym podstawa jest o 3 cm krótsza od ramienia. Wiedząc, że wysokość
opuszczona na podstawę ma 12 cm, oblicz wysokość poprowadzoną na ramię tego trójkąta.
20 paź 20:53
lisek: Oblicz pole tego trójkąta, a później jego ramie. Obliczone pole = 1/2* ramię * wysokość
opuszczona na to ramię. Oblicz wysokość
20 paź 21:08
Karolcia: pole wyszło mi 60 cm2 a ramię 10 cm no dobrze ale jak obliczyć wysokość poprowadzoną na to
ramię



?
20 paź 21:14
marcin: P=1/2*13*x
60=13/2*x
x=(60*2)/13
x=120/13
20 paź 21:56
Dominisia: Dziękuję
20 paź 22:31
monika: w trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 12 a wysokość opuszczona na tą podstawę ma
6.oblicz obwód i długość drugiej wysokości.
9 maj 18:45