pierwiastki, potęgi
Agnes: Jak ktoś umie to zrobić, to bardzo proszę o pomoc, bo nie umiem sobie z tym poradzić:
a) (2− √5 )2 + (2+ √5 )2
b) (2− √5 )3 − (2 + √5 }3
20 paź 21:25
Bogdan:
Zastosuj po prostu wzory skróconego mnożenia
20 paź 21:27
Agnes: No właśnie próbowałam, ale wzory tu nie pasują, bo przecież (a+b)
2= a
2 + 2ab + b
2
(a−b)
2= a
2 − 2ab + b
2 i a
2 − b
2= (a−b) (a+b). Jestem tępa z matmy, więc może coś
pomyliłam, ale nie wiem jak to zrobić niestety. Będę wdzięczna za twoją pomoc
20 paź 21:31
Bogdan:
Wzory znasz, to korzystając z nich rozpisz swoje działania i pokaż wynik, sprawdzimy.
Nie ubliżaj swojej inteligencji
20 paź 21:33
Agnes: A więc tak:
a) (2− √5 )2 + (2 + √5 )2 = 22 + 2 * 2 * √5 + √52= 4 + 4√5 + 5= 9 + 4√5
20 paź 21:44
Bogdan:
Źle, uważaj na znaki, masz dwa wyrażenia, które podnosisz do kwadratu, a nie jedno
wyrażenie.
20 paź 21:47
Agnes: wyszło mi 18, nie chcę mi się pisac jak to obliczyłam, ale chyba dobrze

Dzięki, za WiElKą
pomoc
20 paź 21:56
Bogdan:
Zgadza się w a), jest 18.
20 paź 21:59
koleżka: a) (2− √5 )2 + (2+ √5 )2
(2− √5 )2=9−4√5
(2+ √5 )2=9+4√5
9−4√5+9+4√5=18
20 paź 22:02
koleżka: DOBRA TO JA CI SZYBKO OBLICZE DRUGI PRZYKŁAD A OBLICZENIA SAMA ZROBISZ OK
20 paź 22:03
koleżka: WYNIK TO −34√5
POWODZENIA W SZKOLE I MIŁEGO WIECZORKU
20 paź 22:04