log
***log***: 4.31c) log23x−7log22x+14log2x−8>0
rozw: (2,4)U(16,∞)
czy kiedy wprowadzam zmienną pomocniczą to należy rozwiązać nierówność ze zmienną do samego
końca, odczytać przedział a dopiero wtedy podstawić log i wyliczyć x (tak jak to było w
funkcji wykładniczej)? czy od razu po wyliczeniu pierwiastków mogę zastąpić zmienną
20 paź 20:16
Bogdan:

Przy małym doświadczeniu lepiej jest do końca rozwiązywać nierówność z pomocniczą
zmienną, przy pewnej wprawie można wcale nie wprowadzać zmiennej.
Założenie: x > 0
(log
23x − 8) + (−7log
22x + 14log
2x) > 0
(log
2x − 2)(log
22x + 2log
2x + 4) − 7log
2x(log
2x − 2) > 0
(log
2x − 2)(log
22x + 2log
2x + 4 − 7log
2x) > 0
(log
2x − 2)(log
22x − 5log
2x + 4) > 0
(log
2x − 2)(log
2x − 4)(log
2x − 1) > 0
1 < log
2x < 2 lub log
2x > 4
log
22 < log
2x < log
24 lub log
2x > log
216
2 < x < 4 lub x > 16
20 paź 21:16
***log***: rozwiązywałam z nierównością pomocniczą do końca i mi nie wyszło, gdzie robię błąd?
zał:x>0
log
2x=t
(t−1)(t
2−6t+8)>0
t=1 Δ=4 t=2 v t=4
t∊(1,2)u(4,
∞)
log
2x>1 i log
2x<2 v log
2x>4
2>x i 4<x v 16>x
i nie wyszło

gdzie robię błąd?
20 paź 21:34
***log***:
20 paź 21:39
Eta:
zachowujesz zwrot nierówności , bo podstawa = 2 >1
log2x >1 i log2x <2 lub log2x >4
x> 21 i x < 22 lub x >24
x>2 i x <4 => 2<x<4 lub x>16
masz taką samą odp, jaką podał Bogdan
21 paź 00:05