rownania
Mona: jak rozwiązać równanie 4(x−2)
2 − (2x+3)
2 = 2x+(3x−1)
| | √x2 + 4x + 4 − 1 | |
oraz |
| =0
|
| | 123 | |
oraz x+ |2−3x|=4
Pozdrawiam
M
21 paź 14:46
tim: Podpowiem 1) oraz 2).
21 paź 14:46
tim: 1) Rozpisz wszystko wzorami skróconego mnożenia, pozbądź się nawiasów, podsumuj..
| | a | |
2) Zacznij od dziedziny, potem pamiętając, że: |
| = 0 ⇔ a = 0 wylicz x. |
| | b | |
21 paź 14:47
Mona: a w 1. co mam zrobić z (3x−1)? jak rozbić ten nawias by osobno mieć "3x" osobno "−1"?
21 paź 14:51
agus: 2) zastosuj pod pierwiastkiem wzór skróconego mnożenia
3) rozpatrz dwa przypadki:
2−3x<0 −−> zmieniasz znak przy opuszczeniu wartości bezwzględnej
2−3x≥0
Pamiętaj że każdy z przypadków ma swoją dziedzinę
21 paź 14:52
agus: po prostu opuścić nawias pamiętając o znakach
21 paź 14:53
tim: 1) Skorzystaj z :
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
21 paź 14:53
Mona: cały czas mi nie wychodzi.
1. co robie źle?
4(x−2)
2−(2x+3)
2 = 2x+(3x−1)
4( x
2−4x+4) − 4x
2 +12x+9=2x−3x+1
4x
2−16x +16−4x
2 +12x+9 = 2x −3x+1
−16x+12x−2x+3x=1−16−9
−3x=−26
21 paź 15:13
Mona: w 2. robię:
x+1=0 (by równość bylą prawdziwa)
x=−1
no i taki jest jeden wynik. bo drugi to ponoć −3. Tylko jak do niego dojść?
21 paź 15:27
tim: P{(x + 2)2} = |x + 2|
21 paź 15:33
tim: √(x + 2)2 = |x + 2|
√a2 = |a|
21 paź 15:33
Mona: ok, 2. już rozumiem, dzięki wielkie!
| | 3 | |
a 3.? Wyniki mają być −1 i |
| a mi wychodzi
|
| | 2 | |
|2−3x|
2=3x<0
3x>2
x>−1
2+3x≥0
3x≤2
Pozapominałam podstawy matematyki
21 paź 15:45