:)
em: Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x) = √−x3 − 4x + 2x2 +8
21 paź 20:26
Mariusz: pod pierwiastkiem nie może być minusa
zatem rozpiszmy to co jest pod pierwiastkiem
−x3−4x+2x2+8= −x2(x−2)−4(x−2)= −(x−2)(x2+4)
(x2+4) jest zawsze dodatni
czyli
−(x−2)>0
x<2
21 paź 20:55
Eta:
Coś "dzwonili.... ale nie w tym kościele"
Mariusz 
f(x)=
√a to: D: a
≥0
więc:
D
f: −x
3 −4x +2x
2 +8 ≥ 0
to x
≤2
21 paź 21:00
em: ja to wiem...
ale jestem tępa i wychodzą mi głupoty
x≥2 ∨ x≥−2 ∨ x≤2
co ja robię źle?
21 paź 21:07
Eta:
po rozkładzie na czynniki ( tak jak podał
Masiusz
otrzymasz :
−( x −2)( x
2+4 ) ≥0 /*(−1)
( x −2)( x
2+4)≤0
to: x
2 +4 ≥0 dla x€R
więc pozostaje ; że tylko x −2 ≤0 => x ≤2
to wszystko
21 paź 21:16
em: już rozumiem, dzięki
21 paź 21:23
Eta:
21 paź 21:32
Ann: Wyznasz dziedzinę dunkcji:
a) f(x)= (pod pierwiastkiem) 1+5/x
b) f(x)= (pod pierwiastkiem) 1−x + (pod pierwiastkiem) 1+x
c) f(x)= (pod pierwiastkiem) 2+x/2−x
d) f(x)= ln(9−x2)
14 paź 13:50
pati: f(x)=x+1/x
F(x)=3/x−5
f(x)=3x−5/x−√2
f(x)=x+√3/2√3−x
16 mar 19:49
ola: Może mi ktoś pomóc, trzeba wyzanaczyć dziedzinę funkcji f(x)=1 przez x*pierwiastek z 4x +2
16 kwi 14:54
ja: x√4x+2>0
16 kwi 14:55
J:
Warunek: x*(√4x +2) ≠ 0
16 kwi 14:56
J: A co to ... ? ..mianownik nie moze byc ujemny ?
16 kwi 14:57
J: No i ... 4x + 2 > 0
16 kwi 14:58
ola: to jest cały przykład : f(x)=1/(x√(4x+2))+(2x+4)/(x2−10x+25) , tą drugą część obliczyłam i
wyszło mi x≠5 a wynik ma wyjść Df=(−0,5,0) u (0,5) u (5, +∞)
16 kwi 15:14
ola: czyli x*(4x +2)>0
4x2 +2x >0
2x(2+1 )>0
i co dalej ?
16 kwi 15:22
ola: aaa już wiem dzięki
16 kwi 15:24
J: Masz 3 warunki:
2) x ≠ 0
3) x ≠ 5 .... i wszystkie razem dają to co w odpowiedzi .
16 kwi 15:27