granica ciągu
Paula: Czy umie ktoś pomóc

Wydaje mi się, że miałam kiedyś (czyt. kilka lat temu) podobne zadanie,
ale na samych potęgach, jednak teraz nie wiem jak zacząć

Znajdź granicę ciągu:
n→
∞
22 paź 12:18
Bogdan:
Wyłącz przed nawias w liczniku 5n, a w mianowniku 7n.
22 paź 12:27
Paula: tak też już próbowałam...ale co mi to daje?
zostaje mi postać
| | 1 + ( 35 )n | |
limn→∞( 57 )n * ( |
| ) |
| | 1 + ( 47 )n | |
przedobrzyłam? bo nie wiem co dalej...przemnożyć np. mianownik przez to samo ale ze znakiem
ujemnym? Chodzi mi o wzór skróconego mnożenia a
2 − b
2=(a−b)(a+b)... jakoś się motam w tym
zadaniu
22 paź 13:00
Paula: oj tam na dole w mianowniku powinno być 1 − (
47 )
n drobny błąd w druczku
22 paź 13:15
Bogdan:
| | a | |
do czego dąży wyrażenie ( |
| )n, jeśli a < b i n→∞ ? |
| | b | |
22 paź 13:16
Bogdan:
| | a | |
Precyzując − ułamek: |
| jest ułamkiem właściwym |
| | b | |
22 paź 13:24
Paula: Wiem że nie powinno się odpowiadać pytaniem na pytanie, ale nie jestem pewna...dąży do 0

to
rozwiązaniem jest liczba 1?
22 paź 13:26
Paula: oj nie 0
22 paź 13:27
Bogdan:
Tak jest, 0*1 = 0,
22 paź 13:30
Paula: a to takie proste było...ale ze mnie pierdoła

ale dziękuję bardzo Bogdanie

a tak
przy okazji chciałam się spytać, czy z przykładem
lim
n→∞ n√1 + 2n + en
trzeba postępować analogicznie jak w zadaniu
17101 
i rozwiązaniam będzie "e" bo jest największe z tych liczb przyjmując wartość w przybliżeniu 2,7
22 paź 13:41
Bogdan:
Tak jak
17101 stosując twierdzenie o trzech ciągach:
n√en <
n√1 + 2n + en <
n√3en
22 paź 14:01
Paula: dzięki

z tego co widzę na tym forum to Ty z kilkoma osobami jesteście bardzo dobrzy i zawsze
umiecie pomóc zbłądzonym umysłom

bo widzisz ogólnym moim problemem jest niedzielne
zaliczenie już po pierwszych zajęciach matematyki...jestem po podstawowej matematyce a teraz
na studiach robią nam "powtórkę" z rozszerzonej matematyki...czyli zadania do przećwiczenia w
domu a później zaliczenia z tego o czym miałam napomknięte na lekcjach lub wogóle nie
miałam....

a zadań jest paredziesiąt

do rozwiązania niektórych dochodzę po przeszperaniu
różnych stron internetowych ze wzorami i zbliżonymi zadaniami, ale niektórych ciężko się szuka

np. nie mogę znaleźć pomocy do przykładów
| | n * sin(n!) | |
limn→∞ |
| |
| | n2 + 1 | |
| | 3n − 2 | |
limn→∞ ( |
| )3n−2 |
| | 3n + 1 | |
więc jeśli masz jeszcze trochę cierpliwości do mojej osoby to proszę pomóż...a szczególnie w
pierwszym przykładzie...
22 paź 14:39
Paula: chociaż sądzę że w 2 przykł. będzie po prostu 0 rozwiązaniem...
22 paź 14:41
Bogdan:
Szkoda, że myśląc o studiach pofolgowałaś sobie z nauką matematyki ograniczając się
do poziomu podstawowego, trzeba było we własnym zakresie przerobić materiał wykraczający
poza podstawę.
Wracając do zadań.
1. Do jakiego przedziału należy sinα , bez względu na α ?
| | n! | | 1*2*3*...*n | |
2. |
| = |
| , czy to jest ułamek właściwy czy niewłaściwy? |
| | nn | | n*n*n*...*n | |
3. Wyłącz liczbę 3 przed nawias w liczniku i w mianowniku.
22 paź 14:45
Paula: a może 1

czy
∞? jak da się zauważyć trochę nie rozumiem tych granic ciągów...
22 paź 14:49
Bogdan:
Jeśli licznik "ucieka" szybciej od "mianownika", to granicą jest ∞, jeśli mianownik osiąga
coraz większe wartości od licznika, do ułamek dąży do 0.
W pierwszym i w drugim przypadku licznik wzrasta wolniej od mianownika, granicą jest 0.
A w trzecim przypadku?
22 paź 14:57
Bogdan:
Granice ciągów, to dopiero wstęp do analizy matematycznej i rachunku różniczkowego,
który niewątpliwie będziesz przerabiała na studiach, nie zrozumienie wstępu utrudni Ci
rozumienie bardziej zaawansowanych partii materiału.
22 paź 14:59
Paula:
1. Chodzi o przedział (−1,1) ?
2. niewłaściwy?
| | 2 | |
3. A nie lepiej wyłączyć 3n i wtedy jak się nie mylę rozwiązaniem było by 1? bo |
| i |
| | 3n | |
Na szczęście matematyka tylko przez ten semestr

a ja chyba nie mam do niej niestety
zacięcia rezygnując z rozszerzonej mając możliwość jej się uczyć
22 paź 15:08
Paula: a no niestety wiem

dlatego nie jestem na tyle głupia żeby przepisać rozwiązania tylko jakoś
to pojąć...dlatego dobrze że nie piszesz mi od razu odp tylko każesz mojemu mózgowi myśleć
22 paź 15:10
Bogdan:
1. prawie dobrze, sinα∊<−1, 1>, przedział dwustronnie domknięty,
2. nie, która liczba jest większa: n! czy nn ?
3. tak, tu załapałaś, można wyłączyć 3n lub tylko n.
22 paź 15:19
Paula: oj dopiero zauważyłam twoją dużo wcześniejszą odp

to tego pierwszego przypadku nie trzeba
wogóle rozpisywać? chodzi mi o licznik.
no a w 3 przykł. nadal sądzę że rozwiązaniem będzie 1
22 paź 15:22
Bogdan:
W 3 − tak
22 paź 15:25
Paula: jakoś na raz piszemy <z jezorkiem>
normalnie przy tobie jakaś ciemna się czuję...

nie będę zbyt wścibska pytając skąd masz taką
dużą wiedzę i pewność w dawaniu odpowiedzi na wszystkie moje pytania? ja bym musiała długo ich
szukać...

1. już rozumiem

tylko, czy trzeba to rozpisać ?
2. nie byłam pewna...ale spojrzałam na to chyba wreszcie z właściwej strony i większe jest n
n
3. czy w obliczeniach musze rozbić potęgę czy moge ją tak zostawić?
22 paź 15:32
Paula: W pierwszym dopisałam po prostu obok: sin<1,1> , n!=1*2*3*4*...*n, n*sin(n!)< n
2 + 1 i sądzę
że takie wyjaśnienie starczy

a w 3 nic nie rozbijałam, bo to by było niepotrzebne

dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony mi czas

na razie czas na przerwę

jak coś w
kolejnych zadaniach sprawi mi trudność mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc
22 paź 15:52
Bogdan:
1. tak, trzeba uzasadnić odpowiedź,
2. tak,
3. możesz tak zostawić, bo 13n−2 = 1
Trening połączony z dociekliwością, uporem i samodzielnym badaniem zagadnień czyni cuda,
swobodę i łatwość w dostrzeganiu związków między elementami występującymi w problemie
osiąga się ćwicząc umysł nieustannie, zresztą są to ćwiczenia przyjemne i dające satysfakcję.
22 paź 15:52
Bogdan:
Tak, na pomoc możesz liczyć, ale na gotowe rozwiązania nie. Pozdrawiam
22 paź 15:53