matematykaszkolna.pl
granica ciągu Paula: Czy umie ktoś pomóc Wydaje mi się, że miałam kiedyś (czyt. kilka lat temu) podobne zadanie, ale na samych potęgach, jednak teraz nie wiem jak zacząćemotka Znajdź granicę ciągu:
  5n + 3n  
lim

7n − 4n  
n→
22 paź 12:18
Bogdan: Wyłącz przed nawias w liczniku 5n, a w mianowniku 7n.
22 paź 12:27
Paula: tak też już próbowałam...ale co mi to daje? zostaje mi postać
  1 + ( 35 )n  
limn( 57 )n * (

)
  1 + ( 47 )n  
przedobrzyłam? bo nie wiem co dalej...przemnożyć np. mianownik przez to samo ale ze znakiem ujemnym? Chodzi mi o wzór skróconego mnożenia a2 − b2=(a−b)(a+b)... jakoś się motam w tym zadaniuemotka
22 paź 13:00
Paula: oj tam na dole w mianowniku powinno być 1 − ( 47 )n drobny błąd w druczku emotka
22 paź 13:15
Bogdan:
 a 
do czego dąży wyrażenie (

)n, jeśli a < b i n→ ?
 b 
22 paź 13:16
Bogdan:
 a 
Precyzując − ułamek:

jest ułamkiem właściwym
 b 
22 paź 13:24
Paula: Wiem że nie powinno się odpowiadać pytaniem na pytanie, ale nie jestem pewna...dąży do 0 to rozwiązaniem jest liczba 1? emotka
22 paź 13:26
Paula: oj nie 0 emotka
22 paź 13:27
Bogdan: Tak jest, 0*1 = 0, emotka
22 paź 13:30
Paula: a to takie proste było...ale ze mnie pierdoła emotka ale dziękuję bardzo Bogdanieemotka a tak przy okazji chciałam się spytać, czy z przykładem limn n1 + 2n + en trzeba postępować analogicznie jak w zadaniu 17101 i rozwiązaniam będzie "e" bo jest największe z tych liczb przyjmując wartość w przybliżeniu 2,7
22 paź 13:41
Bogdan: Tak jak 17101 stosując twierdzenie o trzech ciągach: nen < n1 + 2n + en < n3en
22 paź 14:01
Paula: dzięki emotka z tego co widzę na tym forum to Ty z kilkoma osobami jesteście bardzo dobrzy i zawsze umiecie pomóc zbłądzonym umysłom emotka bo widzisz ogólnym moim problemem jest niedzielne zaliczenie już po pierwszych zajęciach matematyki...jestem po podstawowej matematyce a teraz na studiach robią nam "powtórkę" z rozszerzonej matematyki...czyli zadania do przećwiczenia w domu a później zaliczenia z tego o czym miałam napomknięte na lekcjach lub wogóle nie miałam....emotka a zadań jest paredziesiąt do rozwiązania niektórych dochodzę po przeszperaniu różnych stron internetowych ze wzorami i zbliżonymi zadaniami, ale niektórych ciężko się szuka emotka np. nie mogę znaleźć pomocy do przykładów
  n * sin(n!)  
limn

n2 + 1 
  n!  
limn

nn  
  3n − 2  
limn (

)3n2
  3n + 1  
więc jeśli masz jeszcze trochę cierpliwości do mojej osoby to proszę pomóż...a szczególnie w pierwszym przykładzie...emotka
22 paź 14:39
Paula: chociaż sądzę że w 2 przykł. będzie po prostu 0 rozwiązaniem...
22 paź 14:41
Bogdan: Szkoda, że myśląc o studiach pofolgowałaś sobie z nauką matematyki ograniczając się do poziomu podstawowego, trzeba było we własnym zakresie przerobić materiał wykraczający poza podstawę. Wracając do zadań. 1. Do jakiego przedziału należy sinα , bez względu na α ?
 n! 1*2*3*...*n 
2.

=

, czy to jest ułamek właściwy czy niewłaściwy?
 nn n*n*n*...*n 
3. Wyłącz liczbę 3 przed nawias w liczniku i w mianowniku.
22 paź 14:45
Paula: a może 1 czy ? jak da się zauważyć trochę nie rozumiem tych granic ciągów...emotka
22 paź 14:49
Bogdan: Jeśli licznik "ucieka" szybciej od "mianownika", to granicą jest , jeśli mianownik osiąga coraz większe wartości od licznika, do ułamek dąży do 0. W pierwszym i w drugim przypadku licznik wzrasta wolniej od mianownika, granicą jest 0. A w trzecim przypadku?
22 paź 14:57
Bogdan: Granice ciągów, to dopiero wstęp do analizy matematycznej i rachunku różniczkowego, który niewątpliwie będziesz przerabiała na studiach, nie zrozumienie wstępu utrudni Ci rozumienie bardziej zaawansowanych partii materiału.
22 paź 14:59
Paula: 1. Chodzi o przedział (−1,1) ? 2. niewłaściwy?
 2 
3. A nie lepiej wyłączyć 3n i wtedy jak się nie mylę rozwiązaniem było by 1? bo

i
 3n 
 1 

dążyłyby do 0
 3n 
Na szczęście matematyka tylko przez ten semestr emotka a ja chyba nie mam do niej niestety zacięcia rezygnując z rozszerzonej mając możliwość jej się uczyćemotka
22 paź 15:08
Paula: a no niestety wiememotka dlatego nie jestem na tyle głupia żeby przepisać rozwiązania tylko jakoś to pojąć...dlatego dobrze że nie piszesz mi od razu odp tylko każesz mojemu mózgowi myśleć emotka
22 paź 15:10
Bogdan: 1. prawie dobrze, sinα∊<−1, 1>, przedział dwustronnie domknięty, 2. nie, która liczba jest większa: n! czy nn ? 3. tak, tu załapałaś, można wyłączyć 3n lub tylko n.
22 paź 15:19
Paula: oj dopiero zauważyłam twoją dużo wcześniejszą odp emotka to tego pierwszego przypadku nie trzeba wogóle rozpisywać? chodzi mi o licznik. no a w 3 przykł. nadal sądzę że rozwiązaniem będzie 1
22 paź 15:22
Bogdan: W 3 − tak
22 paź 15:25
Paula: jakoś na raz piszemy <z jezorkiem> normalnie przy tobie jakaś ciemna się czuję...emotka nie będę zbyt wścibska pytając skąd masz taką dużą wiedzę i pewność w dawaniu odpowiedzi na wszystkie moje pytania? ja bym musiała długo ich szukać...emotka 1. już rozumiem emotka tylko, czy trzeba to rozpisać ? 2. nie byłam pewna...ale spojrzałam na to chyba wreszcie z właściwej strony i większe jest nn 3. czy w obliczeniach musze rozbić potęgę czy moge ją tak zostawić?
22 paź 15:32
Paula: W pierwszym dopisałam po prostu obok: sin<1,1> , n!=1*2*3*4*...*n, n*sin(n!)< n2 + 1 i sądzę że takie wyjaśnienie starczy emotka a w 3 nic nie rozbijałam, bo to by było niepotrzebne emotka dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony mi czas emotka na razie czas na przerwę emotka jak coś w kolejnych zadaniach sprawi mi trudność mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc
22 paź 15:52
Bogdan: 1. tak, trzeba uzasadnić odpowiedź, 2. tak, 3. możesz tak zostawić, bo 13n−2 = 1 Trening połączony z dociekliwością, uporem i samodzielnym badaniem zagadnień czyni cuda, swobodę i łatwość w dostrzeganiu związków między elementami występującymi w problemie osiąga się ćwicząc umysł nieustannie, zresztą są to ćwiczenia przyjemne i dające satysfakcję.
22 paź 15:52
Bogdan: Tak, na pomoc możesz liczyć, ale na gotowe rozwiązania nie. Pozdrawiam emotka
22 paź 15:53