granice ciągów
pola: oblicz granicę ciągu:
lim ( n√4n+5n)
n→∞
1. Proszę o obliczenie granicy z wyjaśnieniami. Dopiero zaczynam ten dział i niewiele z niego
rozumiem.
23 maj 14:50
Bogdan:
Dzień dobry.
Stosujemy w tym przypadku twierdzenie o trzech ciągach oraz twierdzenie:
limn→∞n√a = 1
n√5n < n√4n + 5n < n√5n + 5n ⇒ 5 < n√4n + 5n < 5n√5
limn→∞5 = 5 i limn→∞5n√5 = 5 ⇒ limn→∞n√4n + 5n = 5
23 maj 15:17
Eta: 
Witam Bogdanie!
Miłego dnia
23 maj 15:19
Bogdan:
Witam Eto

. Pozdrawiam
23 maj 15:24
pola: moje pytanie brzmi skąd mam wiedzieć kiedy stosować tw. o trzech ciągach, kiedy z kolei np.
podzielić przez najwyższą potegę mianownika a kiedy (w tym wypadku nic mi to nie da) albo
kiedy podzielić każdy wyraz przez sam wykładnik itp? są jakieś ogólne zasady albo np. jakieś
grupy ciągów w których się określone reguły stosuje? albo czy np. tw. o trzech ciągach jest
uniwersalne i zadziała zawsze?
23 maj 15:32
pola: wiem jedno, trzeba ćwiczyć. będę teraz dodawać próby rozwiązań i proszę o sprawdzanie.
pozdrawiam Eto i Bogdanie

lim (
n√(7/8)n+1+(8/7)n)
n→
∞
√n(8/7)n<
n√(7/8)n+1+(8/7)n<
n√(8/7)n+(8/7)n+(8/7)n
lim
√n(8/7)n= 8/7
lim
n√(8/7)n+(8/7)n+(8/7)n=
n√3*
n√8/7n=8/7
⇒lim(
n√(7/8)n+1+(8/7)n)=8/7
23 maj 15:45
pola: pomożecie? proszę... chciałabym się tego nauczyć
23 maj 15:55
Bogdan:
Nie ma innego wyjścia, jak przerobić samodzielnie jak najwięcej zadań i nabrać doświadczenia
w ustalaniu wyboru rozwiązania. Są oczywiście mechanizmy, które są pomocne w rozwiązywaniu
określonych grup zadań, można je stosować niemal intuicyjnie mając właśnie doświadczenie.
Np.: przy granicach z wielomianami wyłącza się zazwyczaj najwyższą potęgę przed nawias.
Twierdzenie o trzech ciągach najczęściej pojawia się w takich zadaniach, z których jedno tu
pokazałaś. W granicach z funkcjami trygonometrycznymi udaje się zastosować twierdzenie:
| | sinx | |
limx→0 |
| = 1, w granicach typu √f(x) − a, √f(x) + a, √f(x) − √g(x), itp. |
| | x | |
można skorzystać z wzoru skróconego mnożenia: A
2 − B
2 (A − B)(A + B), w przypadkach
podobnych do: lim
x→∞(jakieś wyrażenie zależne od x)
inne wyrażenie zależne od x
chodzi prawdopodobnie o twierdzenie: lim
x→∞(1 + 1/f(x))
f(x) = e. W granicach
z wyrażeniami nieoznaczonymi stosuje się regułę de l'Hospitala.
Życzę wytrwałości i powodzenia
23 maj 16:05
Bogdan:
W nierówności podwójnej po prawej stronie wystarczyło zastosować: n√(8/7)n + (8/7)n,
poza tym jest dobrze.
23 maj 16:08
pola: czy dobrze rozwiązałam?
cos(n5)
lim ( −−−−−−−)
n→∞ n+1
−1≤cos(n5)≤1 |: (n+1)
−1 1
−−−− ≤cos(n5)≤ −−−
n+1 n+1
0 0 (bo st. licznika < st mianownika)
⇒lim cos(n5)=0
23 maj 16:35
pola: teraz już wiem, że zrobiłam głupi błąd miało być: lim (cos(n5)/ n+1) =0
a czy mógłby mi ktoś sprawdzić to:
5
n−4
n
lim (−−−−−)
n→
∞ 5n+4
n
1−((4/5)
n)→
∞
lim −−−−−−−−
n→
∞ 1+((4/5)
n)→
∞
jak to zrobić
23 maj 16:54
pola: wiem, że otrzymałam powuyżej symbol nieoznaczony⇒ przekształcic trzeba, tylko jak
23 maj 16:58
Bogdan:
Wyłącz przed nawias w liczniku i w mianowniku 5
n.
| | 4 | |
Zwróć uwagę, że limn→∞( |
| )n = 0 |
| | 5 | |
23 maj 17:04
pola: dlaczego lim (4/5)n=0? Może moje pytanie jest głupie, ale było coś takiego, że lim an=∞, a
tutaj a=4/5 czy nie tak? jesli wyłączę tak jak napisałeś sprawa się upraszacza, ale w
odpowiedziach napisali że ma wyjść "1" a mi wychodzi "−1" czy robię błąd?
5n−4n 5n(1−4n) 1/4n −1
lim (−−−−−) = −−−−−− = −−−−−−−− = −1
n→∞ 5n+4n 5n(1+4n) 1/4n +1
23 maj 17:21
pola: nie chcę zakładać za każdym razem nowego wątku gdy proszę o pomoc... liczę, że się
odezwiecie... proszę i z góry dziękuję
23 maj 17:26
Bogdan:
| 4 | | 4 | |
| < 1, więc przy n→∞ ( |
| )n ciąg przyjmuje kolejno wartości: |
| 5 | | 5 | |
| 4 | | 16 | | 64 | | 256 | |
| = 0,8, |
| = 0,64, |
| = 0,512, |
| = 0,4096, .... . |
| 5 | | 25 | | 125 | | 625 | |
| | 4 | |
Widać, że mianownik "ucieka" szybciej, niż licznik, a więc limn→∞( |
| )n = 0 |
| | 5 | |
| | 4 | |
W tym przypadku: limn→∞( |
| )n = |
| | 5 | |
23 maj 17:38
Eta:
Witam

lim (
45)
n = 0 tak jak napisał Bogdan
n→∞
bo mianownik większy od licznika ( czy już teraz wiesz ?
więc odp: będzie taka jak w podręczniku:
bo źle wyłaczyłaś przed nawias, zobacz gdzie popełniłaś błąd:
Piszę jużz bez "lim"
| 5n[1− (45)n] | |
|
|
| 5n[ 1 +(45)n] | |
zatem lim =
1
23 maj 17:44
Eta:
Przepraszam Bogdanie ,że się wtrąciłam
23 maj 17:45
Bogdan:
Coś mi tu chochlik namieszał. powinno być:
W tym przypadku:
| | 5n − 4n | | | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 1 |
| | 5n + 4n | | | |
23 maj 17:47
pola: ok, czyli zawsze jeśli mamy policzyć granicę ułamka:
a
lim( −)n
b
gdzie a<b to a
lim ( −)n =0?
n→∞ b
czyli np. (7/8)n→0 (20/71)n=0 itp?
23 maj 17:55
pola: * tam miało "→" być zamiast "=" (20/71)n→0
23 maj 17:56
Bogdan:
Tak
23 maj 18:28
pola: teraz kolejny problematyczny dla mnie przykład:
(2n+1)2 ((2n+1)2) / (4n) 2+1+ 1/4n
d) lim −−−−− = −−−−−−−−−− = −−−−−−−−− = 2 a w odpowiedziach jest że 1, gdzie robię błąd?
n→∞ 4n+2n 1+0,5 1,5
bo
(2n+1)2 22n+2*2n+1
−−−−−− = −−−−−−− = −−−−−−−−− = 2+1+ 1/4n
4n 4n
23 maj 20:00
pola: *tam nie ma być samej kreski ułamkowej, nie chcący mi się namalowała. dziękuję serdecznie za
dotychczasową pomoc
23 maj 20:01
pola: podpowiecie? bo się załamie... wydawało mi się że wszystko dobrze policzyłam, a tu nie
wychodzi...
23 maj 20:04
Eta:
Witam ponownie

zobacz:
4
n =( 2
2)
n= (2
n)
2
zatem:
skracamy 2
n +1 więc mamy:
| | 1 | | 1 | |
= 1 + |
| ....... więc |
| =( 12)n →0
|
| | 2n | | 2n | |
to granica =
1
23 maj 20:20
Eta: 
i jak ? ...... wiesz jużz gdzie bład?
23 maj 21:43
pola: tak, zrozumiałam chyba

dziekuję... jutro będę się uczyć dalej

licze na pomoc
23 maj 21:57
Karola: hej
czy moze ktos mi pomoc

?
a) oblicz lim sin
2( pi *
√n2+n) przy n dazacym do nieskonczonosci...
dzieki
6 lis 20:25
skniht: Roztargnienie w pierwszym przykładzie. Powinno być:
n√5n <
n√4n + 5n <
n√5n + 5n ⇒ 5 <
n√4n + 5n <
n√2 * 5n
⇒ 5 <
n√4n + 5n < 5
n√2
lim n→
∞ 5 = 5 i lim n→
∞5n√
2 = 5 ⇒ lim n→
∞ n√4n + 5n = 5
2 czy 5 − łatwo przeoczyć − tym bardziej, że na jedno wychodzi − jest tam stały element
wyrażenia i to wystarcza. Jednak prostuję − może to komuś napędzić orzeszka do rozgryzienia.
Pozdrawiam i jednocześnie witam na forum. Bardzo interesującym forum
7 gru 13:14
skniht: o i widzę, że brak opanowania u siebie notacji forumowej − ciąg trzeci to oczywiście
zamiast lim n→∞5n√2 = 5
powinien być lim n→∞ 5n√2 = 5
7 gru 18:50