Chemia
ra1di: Ile cm3 kwasu siarkowego (VI) o stezeniu 20% i gestosci 1.14g/cm3 nalezy odmierzyc aby
otrzymac 0,5dm3 roztworu kwasu o stezeniu 0,25mol/dm3
18 paź 00:57
Mateusz: | | 98g | |
Najpierw liczymy masę molową H2SO4 wynosi ona |
| i teraz korzystamy ze wzoru na |
| | mol | |
| | n | |
stężenie molowe C = |
| /*V i otrzymujemy C*V = n i podstawiamy otrzymujemy że n liczba |
| | V | |
moli musi być równa 0,125 i teraz korzystamy z tej masy molowej H
2SO
4 i układamy równanie
które rozwiązujemy z proporcji a mianowicie
98g H
2SO
4→ 1mol
xg H
2SO
4→ 0,125 moli
x = 12,25 g tyle potrzbujemy kwasu ale mamy 20% roztwór czyli nie sam kwas tylko roztwór
wodny kwasu i musimy brać go pod uwagę kolejne równanie które tez rozwiązemy z proporcji i
skorzystamy przy tym z def stężenia procentowego
20 g H
2SO
4→ 100g roztworu
12,25 g→ x g roztworu
x = 61,25 g tyle g roztworu 20% potrzeba ale mamy obliczyć ile to cm ale to nie problem koniec
| | m | |
wienczy dzieło i ide zaraz spać korzystamy z tego wzoru d = |
| /*V d*V = m/: d |
| | V | |
| | 61,25g | |
podstawiamy V = |
| ≈ 53,72 cm3
|
| | 1,14 g cm3 | |
Kolega/koleżanka sprawdzi sobie odpowiedz czy się zgadza jesli ma mozliwość bo mogłem sie
pomylic bo wróciłem z pracy o 2 nad ranem i ze zmęczenia mogłem sie pomylic gdzies ale raczej
nie bo sprawdzam rachunkowo i pasuje wynik
18 paź 02:05
Mateusz: Można by rzec nie taka chemia straszna jak ją malują sam cos o tym wiem no i juz widze błąd zle
przybliżyłem powinno wyjsc 53,7
3cm
3 bo przed 3 jest 8 ech ta matematyka ale w tym
właśnie jej urok
18 paź 02:20
Mateusz: przed 2 jest 8 mała pomyłka
18 paź 02:22
ra1di: Zamiana moli, proste, to że ma być 0.125 też doszedłem, ale nie wpadłem zeby to zamienić na
gramy z powrotem i te gramy muszą być w 20% roztworku no i dalej ...

dzięki
21 paź 21:05