matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Łukasz1:
Wiedzac , ze tgα+ctgα=4 Oblicz: tg
2
α+ctg
2
α oraz |tgα−ctgα|
20 paź 23:22
Eta:
Przecież to podobne zad. do poprzedniego
(tgα+ctgα)
2
= 16 tg
2
α+ctg
2
α+2tgα*ctgα= 16 => tg
2
α+ctg
2
α= 14 to: ( tgα −ctgα)
2
= tg
2
α+ ctg
2
α− 2tgα*ctgα (tgα− ctgα)
2
= 14 −2 = 12 to tgα −ctgα= 2
√
3
v tgα−ctgα= −2p{3]
20 paź 23:36