oprocentowanie
@: 1) Pewna kwote wplacono do banku na lokate roczna oprocentowana 3,5% w skali roku. Od
dopisanych po roku odsetek bank odprowadzil podatek w wysokosci 14zl. Jaka kwote umieszczono
na lokacie, jezeli podatek od odsetek wynosil 20%?
2) Oprocentowanie lokat w pewnym banku, rowne poczatkowo 5% w skali roku, wzroslo o 1,2 punktu
procentowego. O ile procent wzroslo to oprocentowanie?
3) Oprocentowanie lokat w pewnym banku, rowne poczatkowo 5% w skali roku, zmniejszylo sie o
20%. O ile punktow procentowych zmniejszylo sie to oprocentowanie?
19 paź 16:09
@: pomoze ktos?
20 paź 23:33
AROB: pomogę
20 paź 23:50
AROB: Zad. 1. p= 3,5% , K = ? (kwota wpłacona)
kwota odsetek = 3,5%K = 0,035K
podatek = 14 zł, czyli: 20% * 0,035K = 14
0,2 * 0,035K = 14
| | 14 | |
0,007K = 14 ⇒ K = |
| = 2000 |
| | 0,007 | |
Odp. Na lokacie umieszczono 2000 zł.
20 paź 23:59
AROB: Zad.2. 5 + 1,2 = 6,2
| | 6,2% − 5% | | 1,2% | | 120 | |
|
| * 100% = |
| *100% = |
| % = |
| | 5% | | 5% | | 5 | |
=
24%
Odp. Oprocentowanie wzrosło o 24%.
21 paź 00:05
AROB: Zad. 3.
Nowe oprocentowanie wynosi:
5% − 20% * 5% = 0,05 − 20% * 0,05 = 80% * 0,05 = 4%
punkty procentowe − to różnica procentów
5% − 4% = 1%
Odp. Oprocentowanie zmniejszyło się o 1 punkt procentowy.
21 paź 00:13