prosta k ma równanie y=-3x 2,75
Orest: Prosta k ma równanie y=−3x+2,75. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej
przez punkt p(2/3 ,4). Nie mam pojęcia o co chodzi w tym zadaniu .
22 paź 14:36
Bogdan:
A chciało Ci się zajrzeć tu
42 oraz tu
1668 ?
22 paź 14:47
Orest: to będzie coś takiego y=ax+b b=2,75 i wtedy podstawiamy punkty 2/3 jako x i 4 jako y i
wychodzi coś takiego ?
4=2/3a+2,75
−2/3a=2,75−4
−2/3a=1.25 /=(−2/3)
a=1,6
i wtedy podstawiamy do wzoru y=−3x+2,75?
22 paź 15:02
Bogdan:

prosta k: y = −3x + 2,75
| | 2 | |
prosta l: y = ax + b, A = ( |
| , 4) ∊ l |
| | 3 | |
kiedy proste k oraz l są równoległe (chodzi o warunek równoległości) ?
22 paź 15:14
Orest: nie chodzi o wzór prostej l i do wyboru mam rozwiązania
y=−3x+5
y=−3x+6
y=1/3x+4 7/9
y=−3+8,5
żadne mi nie pasuje
22 paź 15:23
Bogdan:
Podstaw do tych wzorów współrzędne punktu A, jeden z nich pasuje, uważaj na znak minus.
22 paź 15:26
Orest: ok podstawiłem wyszło mi y=−3x+6
22 paź 15:32
Bogdan:
22 paź 15:36