funkcje odwrotne
kylo90: Wyznaczyć funkcje odwrotne do danych:
a) f(x)=x2+1
b) f(x)=x2−2x+2
c) f(x)=3x+1/x−4
bardzo proszę o pomoc
21 paź 15:47
b.: a) nie jest różnowartościowa (np. f(−1)=f(1)), więc nie ma funkcji odwrotnej
podobnie b)
c) napisz porządnie, z nawiasami lub U {}{}
21 paź 15:54
21 paź 15:57
b.: próbujemy wyliczyć x w zależności od y:
y(x−4) = 3x+1
yx − 4y = 3x+1
yx − 3x = 1+4y
x(y−3) = 1+4y
jeśli y≠3, to możemy wyliczyć (jednoznacznie) (***)
czyli
| | 1+4x | |
f−1(x)= |
| <−− to jest funkcja odwrotna |
| | x−3 | |
(***) a gdyby y=3, to 3x+1 = 3(x−4), czyli 1=−4, sprzeczność; więc zawsze y≠3
można by próbować zrobić taki rachunek w a) i b), ale okaże się, że nie da się jednoznacznie
wyrazić zmiennej x przez y
21 paź 16:05
kylo90: dziękuje
21 paź 16:13