procenty
Oleńka :): Wśród 400 badanych osób 65% biegle zna język angielski, 47% zna biegle język francuski, a 24%
zna biegle oba te języki. Oblicz ile osób spośród badanych nie zna żadnego języka.
21 paź 21:19
koleżka: licze ale jakos cały czas mi wychodzi ponad tych 400 badanych ale sie nie poddam pomoge
21 paź 21:55
Bogdan:

88% badanych uczy się języka, 12% nie uczy się żadnego języka.
12% * 400 = 48 osób nie uczy się żadnego języka
Angielski = 41% + 24% = 65%
Francuski = 24% + 23% = 47%
Nie wprowadziłem na rysunku znaku %
21 paź 22:07
koleżka: 400 − badanych
65% − angielski
47% − francuski
24% − oba jezyki
x − nie zna zadnego
(*) − znak mnozenia
0,24*400=96
400 − 96 =304
0,47*304 =142,8
96+142,8=238,8
400 − 238,8=161,2
0,65*161,2=104,7
104,7+96+142,8=343,5
400 − 343,5=56,5
Wychodzi na to ze X=56,5
21 paź 22:09
koleżka: Bogdan ja to teraz zgłupiałem nie wiem czy ja mam dobrze czy ty wg moich obliczeń jest dobrze
wg twoich tez wiec ja to nie wiem ale powodzenia
21 paź 22:11
Bogdan:
A co wg Ciebie koleżko nie mam dobrze?
21 paź 22:24
Oleńka :): Wynik Bogdana zgadza sięz odpowiedzią w zbiorze

Dziękuję

również za chęci
21 paź 22:27