Oblicz dł boków trójkąta ABC
PC:
W trójkącie ABC bok AC ma 5cm długości a miara kata przy wierzchołku A jest równa 60 stopni
Wiedząc że promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma dł 7√3 : 3 cm.
Oblicz: dł pozostałych boków trójkąta ABC
21 paź 17:14
janusz: D punkt przecięcia wysokości h spuszczonej z punktu C na podstawę AB
R promień R = 7*√3/3
R= CB/ (2sin60) sin60 = √3/2
CB = 7
h/5 = sin60
h = 5*√3/2
z tw. pitagorasa h√2 + AD√2 = 5√2 stąd AD=5/2
z tw. Pitagorasa h√2 + DB√2 = CB√2 stąd h√2 + DB√2 = 49 stąd DB = 11/2
Ab = AD + DB
21 paź 19:53