wykazać...
Karolaa: Nie mam pojęcia jak to zrobić pomóżcie

Wykaż, że funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=ax2+(a+c)x+c , gdzie a i c są dowolnymi
liczbami rzeczywistymi oraz a≠0, ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
20 paź 21:09
grus-grus: Δ=(a+c)2−4ac=a2+2ac+c2−4ac=a2−2ac+c2=(a−c)2≥0
20 paź 21:17
koleżka:

f(x)=ax
2+(a+c)x+c
a=2
c=4
2x
2+(2+4)x+4
2x
2+6x+4
Δ=b
2−4ac
(wzór na delte nie ma nic wspólnego to ac z tymi powyzej podanymi liczbami to tak bys nie
walnoła gafy) (*)znak mnożenia
Δ=(6)
2−8*4
Δ=36−32
Δ=4
{Δ}=2
x
1=nad kreską ułamkową −b+{Δ}pod kreską ułamkową 2a (x
2ten sam wzór co w x
1ale zamiast
−b+{Δ} to miedzy literką b a deltą wstawiamy minus)
x
1=−1
x
2=−2
powinno byc dobrze a jak nie to daj znac na gg to zeskanuje i wysle na maila to bedziesz miała
jasnosc 12305521
20 paź 21:31
Domi6: Dziękuję
20 paź 21:50