zadanie
Alien: Pomocy

Oblicz wartosc wyrazenia : tg 35 * tg 65 +sin15 * cos 75 + cos 15 * sin 75
20 paź 20:23
Bogdan:
sinα = cos(90o − α)
tgα = ctg(90o − α)
sin2α + cos2α = 1
tgα * ctgα = 1
Ale te wzory chyba znasz.
20 paź 20:48
Alien: tak znam ale nie bylem pewny czy tg 35 * tg 65 jest dobrze w tym zadaniu bo mi sie wydawalo ze
powinno byc tg 35 * tg 55 co daje tg 35 * ctg 35
20 paź 20:57
Alien: Alien: PomocyOblicz wartosc wyrazenia : tg 35 * tg 65 +sin15 * cos 75 + cos 15 * sin 75
21 paź 14:53