ciągi
nicka: Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego,w którym a
2=4,a
5=−32 jest równa


Proszę o pomoc



22 paź 15:54
Bogdan:
Wyznacz a1 oraz q
22 paź 15:55
nicka: ale jak mam wyznaczyć q
22 paź 16:05
nicka: czyli a
1=2 a q=2 tak

22 paź 16:19
Bogdan:
Jak do tego doszedłeś? Sprawdź swoje obliczenia.
22 paź 16:21
nicka: q obliczyłem tak 42 q=2
a a1 obliczyłe tak x2=4 x=2
22 paź 16:28
darek: jeżeli a
5=a
1*q
4 to a
5=a
2*q
3 
−32=4*q
3
−8=q
3
q=−2
rozumiesz dlaczego tak jest? dasz rade sam dalej?
22 paź 16:50
nicka: oki dzienkie wielkie
22 paź 17:00