proporcje
Paula: PROSZE O POMOC

Oblicz stosunek długości boku trójkąta równobocznego do jego
wysokości "h", wiedząc że długość "a" jest równa:
a)5 cm
b)6,8
c)10
√2cm
18 paź 21:01
Andrzej: ten stosunek jest zawsze taki sam niezależnie od długości boku
18 paź 21:05
Paula: ale jak to obliczyc bo faktycznie wszedzie jest taki sam
18 paź 21:11
Andrzej: | | a√3 | | a | | 2 | | 2√3 | |
h = |
| stąd |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | h | | √3 | | 3 | |
18 paź 21:16
Paula: dzieki Andrzej
18 paź 21:22
Bogdan:
| h | | √3 | | a | | 2 | | a | | 2√3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| a | | 2 | | h | | √3 | | h | | 3 | |
18 paź 22:19
Paula: proporcje
Paula: PROSZE O POMOCOblicz stosunek długości boku trójkąta równobocznego do jego
wysokości "h", wiedząc że długość "a" jest równa:
a)5 cm
b)6,8
c)10√2cm
21 paź 15:01
Bogdan:
Masz już przecież rozwiązane to zadanie. Andrzej powiedział Ci przecież, że
ten stosunek jest zawsze taki sam, niezależnie od długości boku.
21 paź 15:04