a8-a4=360 a7-a5=144 Proszę o pomoc z góry dziękuje
Łukasz: Oblicz a1 i q wiedząc że
a8−a4=360
a7−a5=144
Proszę o pomoc z góry dziękuje
21 paź 22:36
darek:
a1*q7−a1*q3=360
a1*q6−a1*q4=144
21 paź 23:05
Łukasz: Ja też tyle zrobiłem ale nie wiem co z tym zrobić dalej.
21 paź 23:23
AROB: pomogę
21 paź 23:28
Bogdan:
a
1q
3(q
4 − 1) = 360
a
1q
3(q
3 − q) = 144
Dzielimy równania stronami:
| a1q3(q4 − 1) | | 360 | | q4 − 1 | | 5 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| a1q3(q3 − q) | | 144 | | q3 − q | | 2 | |
Stąd wyznacz q
21 paź 23:32
Eta:
Witaj
AROB
21 paź 23:32
Łukasz: Czy mógłby ktoś to rozwiązać od początku do końca ogólnie rozumiem te ciągi i wychodzą mi
poprawnie zadania ale tego nie potrafię rozwiązać wydaje mi się że robię coś źle z tymi
potęgami.
Będę wdzięczny Bogdan jak mi to rozwiążesz całe

Pozdrawiam
21 paź 23:39
Eta:
Zlituję się
| (q2−1)(q2+1) | | 5 | |
| = |
|
|
| q( q2−1) | | 2 | |
przy q≠1 i q≠−1 ( co wynika z tresci zadania)
skracasz i otrzymasz:
więc :
2q
2 −5q +2=0........ dokończ
21 paź 23:49
AROB: c.d. po układzie Darka:
a
1q
3 (q
4 − 1) = 360
a
1q
4( q
2 − 1) = 144 Te równania układu dzielimy stronami przez siebie.
| | a1q3(q4−1) | | 360 | |
Otrzymamy: |
| = |
| |
| | a1q4(q2−1) | | 144 | |
| | q4 − 1 | | 5 | |
Po skróceniu mamy: |
| = |
| |
| | q(q2 − 1) | | 2 | |
| (q2−1)(q2+1) | | 5 | |
| = |
| |
| q(q2−1) | | 2 | |
Stąd, z proporcji: 2q
2 + 2 = 5q
2q
2 − 5q + 2 = 0
| | 1 | |
Δ= 9, √Δ = 3, q1 = 2, q2 = |
| |
| | 2 | |
Jeszcze obliczymy a
1 w obu przypadkach.
| | 144 | |
Z równania: a1q4(q2−1) = 144 mamy: a1 = |
| |
| | q4(q2−1) | |
Po podstawieniu otrzymamy:
dla
q=2 , a1 = 3
21 paź 23:49
AROB: Eto i
Bogdanie, witam i pozdrawiam.
21 paź 23:52
Eta:
byłam szybsza w "litosci"
21 paź 23:52
Łukasz: Od kiedy to plus i minus daje plus
21 paź 23:58
Bogdan:
Witam
AROB. A ja dzisiaj nie ma litości
21 paź 23:59
AROB: A co znaczy "i" ? To w matematyce oznacza jedynie koniunkcję.

Powiedz , o które miejsce Ci chodzi?
22 paź 00:02
Łukasz: (q2−1)(q2+1)
22 paź 00:03
Łukasz: poza tym q to wartość stała więc nie może być raz 1/2 a raz 2
22 paź 00:05
AROB: Po pierwsze: q
2−1 skróciło się:
po drugie: nie masz racji, że q jest stałe, czyli jedno w zadaniu. Bardzo często występują dwie
wartości q.
Są po prostu 2 rozwiązania zadania. Pomyliłeś z faktem, że dla danego ciągu
geometrycznego
iloraz q jest wielkością stałą.
Czy teraz wszystko jasne?
22 paź 00:11
Eta:
Łukasz :: Ty lepiej juz idź spać!
Następnym razem : ja napisze Ci posta z prośbą o rozwiązanie zadania
np; z ciągów i nie tylko

Dobranoc, miłych snów!
22 paź 00:11
Łukasz: Rzeczywiście macie racje zwracam honor

Wszystko rozumiem tylko nie wiem jak wam wyszło to q ale już mniejsza o to nie chce mi się
dłużej tego drążyć

Spoko Eta jak będziesz miała jakieś pytania z ciągów i nie tylko wiesz do kogo pisać

Jestem
zawsze do Twojej dyspozycji xD
22 paź 00:23
AROB:
22 paź 00:23
Łukasz: Dobranoc również życzę miłych snów
co prawda jeszcze mam trochę nauki więc nie wiem czy ta noc będzie dobra xP
22 paź 00:24
AROB: No widzisz
Eta, masz na kogo liczyć.

!
22 paź 00:26
AROB:
22 paź 00:49
Eta:
Dzięki Łukasz, wezmę to pod uwagę

trzymam za słowo , pamietaj
22 paź 00:53
Łukasz: Będę pamiętał

Tylko nie wiem czy takiej matematyczce jak Ty będzie potrzebna pomoc takiego matematyka jak
Ja
22 paź 00:56
AROB:
22 paź 00:57
Eta:
"Trening czyni mistrza"...... nigdy więc nie wiadomo?
Słowo się rzekło , więc się nie wymiguj

Pozdrawiam!
22 paź 01:04
Łukasz: Jak będziesz miała problemy z matematyką to wpadaj do mnie na spokojnie przy kawie to Tobie
wytłumaczę
22 paź 01:04
Eta:
Ok. pomyślę , nie wiem czy się wyrobię , bo mam mnóstwo takich propozycji

Tymczasem idź się wyśpij (dobra rada) ,mózg o tej porze też musi odpocząć.
Dobranoc
22 paź 01:11
Łukasz: Wiesz moja propozycja jest nie do odrzucenia

Poza tym to Ty chcesz żebym Tobie pomógł w matematyce

Mój mózg teraz przyswaja wiedzę na jutrzejszy sprawdzian a nawet dwa xD
Dobranoc
22 paź 01:13