trapez rownoramienny, dane: podstawy, kat ostry, obliczyc bok
endrju: hej, mam trapez rownoramienny, podstawa dolna 30 cm, podstawa gorna 10 cm, kat ostry przy
dolnej podstawie 60 stopni. Jak obliczyc bok tego trapezu?
20 cze 19:47
Bogdan:

Podpowiedź: oblicz długość d, a potem korzystając z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej
w różowym trójkącie wyznacz długość c.
20 cze 20:29
endrju: dzieki skorzystalem z wlasnosci trojkata rownobocznego
20 cze 21:29
Bogdan:

Ok.
20 cze 21:33
MONIA: oblicz miarę kąta ostrego w trapezie równoramiennym jeśli jego podstawy mają a=66; b=51. Obwód
tego trapezu wynosi 127
21 paź 19:57
arthur:

a=8
b=2
c=5
oblicz pole trapezu
3 maj 18:11
Robert: Podstawy trapezu równoramiennego wynoszą 18 i 12 a kąt ostry przy podstawie ma 450. Oblicz pole
i obwód tego trapezu. jak to rozwiązać?
27 paź 18:16
Ania:

x= (18−16)/2=6/2=3
x=h bo suma kątów w trójkącie równa jest 180 stopni, a skoro jeden ma 45stopni drugi 90 to
tzreci 45stopni,,,co oznacza iż x=h
więc dalej z tw pitagorasa
27 paź 18:32
Ania: tw . Pitagorasa c2=a2+b2 a nasza a i b to to samo co x i h więc
c2=x2+x2
c2=2(x2)
c2=2(32)
c2=2(9)
c2=18
c=√18=√9x2=3√2
27 paź 18:37
Ania: OB = 2c + 12+18=2(3√2) + 12+18= 30+6√2
27 paź 18:39
27 paź 18:42
Ania: 30/2x3=45cm 2
27 paź 18:44
Ania: ACHA NA GÓRZE POMYŁKA LICZB
X=(18−12) A NIE (18−16) OCZYWIŚCIE DALEJ DOBRZE
27 paź 18:46
Robert: dzięki
27 paź 21:36
pnowakowskiii: Podstawy trapezu równoramiennego o prostopadłych przekątnych są równe 25 i 10 cm.
Oblicz pole i długość ramienia
3 gru 10:32