układ współżędnych
michał małomatematyczny: sprawdź, czy czworokąt ABCD, gdzie A=(−3,−1), B=(53,−2), C=(54,4), D=(−2,−3), jest
równoległobokiem. Odpowiedź uzasadnij.
20 paź 22:41
michał małomatematyczny: układ współżędnych michał małomatematyczny: sprawdź, czy czworokąt ABCD, gdzie A=(−3,−1),
B=(53,−2), C=(54,4), D=(−2,−3), jest równoległobokiem. Odpowiedź uzasadnij.
20 paź 22:55
AROB: Pomogę
20 paź 23:17
AROB: Czworokąt jest równoległobokiem, jeśli ma dwie pary boków równoległych.
Czworokąt ABCD będzie równoległobokiem, jeśli współczynniki kierunkowe prostych , w
których zawierają się pary boków przeciwległych, będą równe.
| | yB −YA | | −2+1 | | −1 | |
aAB = |
| = |
| = |
| |
| | xB − xA | | 53+3 | | 56 | |
| | yD−yC | | −3−4 | | −7 | |
aCD = |
| = |
| = |
| |
| | xD−xC | | −2−54 | | −56 | |
Skoro jedna para boków przeciwległych nie jest równoległa, więc dany czworokąt nie jest
równoległobokiem.
20 paź 23:27