Pole powierzchni kuli
Arek: Kulę o środku O przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkt O1. Oblicz pole powierzchni i
objętość tej kuli, jesli tg α = 0.75 i |OO1| = 6 cm
Gdyby ktoś potrafił, byłbym wdzięczny.
20 paź 21:00
Patysia: To ja nadrobię zaległość i rozwiążę.
tg α = 0,75
r − promień mniejszego przekroju koła
0,75r = 6 / :0,75
r = 8
z tw. Pitagorasa: 6
2 + 8
2 = R
2
36 + 64 = R
2
100 = R
2
R = 10
| | 4 | |
No a reszte to już tylko podstawić do wzoru na Pc = 4πR2 i V= |
| πR3 . |
| | 3 | |
15 gru 18:02