matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 110,
109
,
108
,
107
,
106
,
105
,
104
,
103
, ...,
całe
Zadania
Odp.
6
Ania:
zad.punkty A (−4.1)oraz B(8,7) sa symetryczne względem prostej K ,wyznacz rownanie prostej K
1
Kamusia:
Działkę w kształcie trapezu podzielono przekątnymi na 4 działki. Spośród tych 4 działek wskaż dwie o równych polach. Odpowiedź uzasadnij..
0
Ania:
zad.Kolarz znajduje sie w odległości 120 km. od mety ,do której zbliża się ze stała predkościaą.Za 4 h kolarz przekroczy drogę mety.odległośc kolarza od mety [m] w zależności od
0
owieczka:
Barman chce przyrządzić 7 litrów koktajlu z przecieru truskawkowego w cenie 30 zł za litr oraz ze śmietanki w cenie 16 zł za litr. W jakim stosunku powinien zmiksować składniki aby koszt
6
owieczka:
podaj def wartości bezwzględnej. Znajdź liczby spełniające warunek IxI=7 odp uzasadnij
4
kaska:
a) [(3
−
1)
4
]
2
: [(3−
1
)−
2
]−
5
2
Izka:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
4
Kasienka:
Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) = x
3
+ mx
2
− mx +3 jest podzielny przez dwumian Q(x) = x−1
11
%:
Ile kg wody należy dodać do 300 kg roztworu cukru o stężeniu 16%, aby otrzymać roztwór o stężeniu 15%?
1
akwarysta:
akwarium o wymiarach 25szer 25wysokości i 40długości (cm) ile ma litrów
Wychodzi że 25
zgadza się?
2
mcalma:
czy można jeszcze zrobić to
3x
3
−7x
2
+4x−4
8
mcalma:
może ktoś to obliczyć
x
3
+x
2
−4x−4
4
minnie:
a) Wykaż,że ciąg a
n
= n!/(n+1) jest rosnący dla n>1
9
myszka:
:::rysunek::: Na rysunku DE∥AB . Mając dane : CA =3,5 , CD=6 , BE=2 oblicz CB.
3
pelagia:
Rozwiaz nierownosc wymierna a)
7
Kasienka:
Proszę o pomoc bo wogule nie wiem o co chodzi
! Panie CHEMIKU ratunku
2
Ona^^17:
zadanie
Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze wzgledu na wartosc paramertu m (m ∊ R) Napisz wzór funkcji i narysuj wykres y=g(m) która kazdej wartosci parametru m przyporzadkowuje
1
Kinga:
Sposród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo, ze dwa razy wybrano liczby parzyste.
2
%:
81
1/4
x = 3
−1
* 5
−1/3
*
3
√
25
4
√
4
y = (2/3)
−3
* (
)
2
3
jaki procent liczby x stanowi liczba y ?
2
myszka:
znajoma poprosiła mnie o pomoc ale nie umiem tego rozwiązać : Obserwator widzi czubek drzewa odległy o 22m pod kątem 40 st. (oko obserwatora znajduje się
1
Kinga:
Rozwiaz nierownosc −x
2
−2x+15≥0
1
Kinga:
Rozwiaz nierownosc −x&2−2x+15≥0
1
%:
x = 3
−1
* 5
−1/3
*
81
1/4
3
√
25
y = (2/3)
−3
* (
4
√
4
3
)
2
1
doda:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 2
√
2
cm oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
1
doda:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni .
1
doda:
Promień podstawy walca jest równy 4 cm, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze 45 stopni
2
myszka:
Proszę o pomoc Rozwiąż nierówność i zaznacz jej zbiór rozwiązań na osi liczbowej :
3
Kinga:
Wykaż, że liczba
√
3
−2
√
2
−
√
2
jest liczbą całkowitą.
4
Kinga:
1
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
x
3
−7x
2
−2x+14
4
tomek:
usuń niewymierność z mianownika
4
pelagia:
a)
3
10
√
3x−4
=
3
5
3
Aneta:
Poniższe dane przedstawiają liczbę punktów jaka otrzymali studenci z kolokwium z matematyki. Znajdź rozstęp oraz odchylenie standardowe. Wynik zinterpretuj.
1
kot:
NW∩W≠ ∅
2
myszka:
o co tu chodzi ? wykaż tożsamość :
0
Kasienka:
Panie CHEMIKU pomoże mi pan w innych zadaniavh bo mi trzeba tlumaczyc jak krowie na rowie
ni chcem zeby pan to robil za mnie bo chcem to zrozumiec
6
maja:
niby sie wydaje proste ale nie potrafię tego zrobić
Ze zbioru stu liczb naturalny 1,2,3.......,99,100 wybieramy jedną. Jakie jest
9
kot:
kule o promieniu R=8 przecietplaszczyzna odlegla od srodka kuli o 2 oblicz pole otzrzymanego przekroju
4
Kasienka:
Może ktoś mi dokladnie wyjasnic bo nie kumam Rozwiąż : x
2
− x − 12≥ 0 tlumaczyl mi to p. Chemik ale obliczylam tylko delte
3
Kasienka:
Rozwiąż równania i nierówności wielomianowe : a) 2x
3
+ 7x
2
+ 7x +2 =0
9
Antonina 66:
Dobry wieczór widzę ze znowu macie kłopoty wiec proszę pomóżcie mi to wczorajsze zadanko o trapezie dobrze. wczoraj je rzuciłam
1
kasia286:
Rozwiąż nierówności kwadratowe a)2x*2−7x=0
7
wytłumaczktos:
cena 1 kwh energii elektrycznej w taryfie dziennej kosztuje 18 groszy a w nocnej 15 gr. Wiedząc że średnia cena 1 kwh energi elektrycznej wynosi 16gr , oblicz ile w ciagu doby trwa taryfa
3
zobaczy ktos czy dobrze??:
wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B I B\A, jezeli:
1
owieczka:
Zaznacz na osi liczbowej przedziały liczbowe A=(−∞,5) i B=(2,10) wyznacz A u B A= (−∞,5) i B = (2,10)
0
Mark:
Prosiłbym o wytłumaczenie bo moze ktos jest na forum kto jest dobry z fizy zupełnie nie wiem jak to wogóle zrobic
0
owieczka:
zaznacz w układzie współrzędnych punkty A=(0,3) B= (0,−4) C=(−2,0) D=(4,0)
0
Prosze o pomoc... Anka:
7
please... na dzis. b.pilne:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (a,r) majac dane:
3
Marta:
rozwiąż układ algebraicznie i graficznie :
0
tammara:
W ilu róznych kolejnościach może iść górską ścieżką 10 osób (3 dziewczyny i 7 chłopców) tak aby:
2
Ola:
Dany jest wielomian W(x)=x
4
−mx
3
+nx
2
−8 Wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama jak dla x=−2. Natomiast W(3)=82.
1
ania:
wyznacz wspołczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego y=ax
2
+bx+c, weśli do jego wykresu należą punkty :
13
Maniek:
Układy równań x+y
2
=7
6
emce:
1
√
2−4
x
1
Cas:
Prosze o pomoc z zadankiem Funkcje f i g sa funkcjami liczbowymi. Istnieje dla nich zlozenie g o f Pokaz ze '
1
sandra:
Podaj wzór kanoniczny i naszkicuj wykres funkcji: a)y=− x2+2x+1 b) y= −4x2+16 c) y=x2+2x−3 d) y=3x2−12
8
Juban:
x
2
+4xy+2y
2
21
bla bla:
4
pomozcie:
uzasadnij ze kwadret wysokości, poprowadzonej z wierzcholka kąta prostego w trojkącie prostokątnym rwona sie iloczynowi długosci odcinków na jakie dzieli ta wysokosc
1
linek:
12π
12π
12π
12π
cos
+cos
+cos
+cos
2
3
4
6
7
munia 44:
kochani znowu proszę o pomoc. Sama nie wiem i nie pamiętam. IΔ
0
celka:
. Rozwiąż nierówność: a) x2−5x+4≥0 b) −x2+x+6≤0 c) x(x−10)≥4(x−10)
1
rafal:
Określ wzajemne położenie okręgów: a) (x+1)2+y2=1 i (x+3)2+y2=1
2
Bozena 55:
kochani mam pewny problem a jestem tu poraz pierwszy Mam takie zadanko.
1
Monika:
Odcinki AC i BD są równoległe. Długości odcinków podane są na rysunku czyli (OA=4, AB=5, OB=9, BD−7). ObLicz długośc odcinka AC?
0
jaa:
dane są wielomiany u i w oraz f(x)=u(x)+2w(x),g(x)=2u(x)−3w(x) Oblicz:
0
munia 44:
Przepraszam nie są podobne.
1
Juban:
Rozłoz wielomian na czynniki x2+4xy+2y2
3
bla bla:
1
ania:
wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax
2
+bx+c jeśli do paraboli będącej jej wykresem należy punkt P, a wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W
1
Kacha:
KTOŚ MOŻE WIE JAK TO ROZWIĄZAĆ
(y−100)*x=10/100*y*1/2x+90/100*y*x
2
ołaa:
Uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba n2+n jest parzysta
3
Carrolinexd:
rozwiąż nierównośc −0,3(x+2) − 3(0,2x − 0,3) >0,1x
0
blauherr:
:::rysunek::: Cześć!
3
llllll:
daną liczbę zapisz jako potęgę liczby 2 a)
√
2
√
2
2
pitt:
m
1, przy bezwietrznej pogodzie balon wznosi się z szybkością V
1
=12
. Z jaką szybkością V
s
wznosiłby się ten balon, względem punktu startu, przy wietrze wiejącym poziomo z szybkością
m
v
2
=1
s
2. po okręgu w płaszczyźnie poiomej porusza się metalowa kulka z przyspieszeniem dośrodkowym
1
Juban:
Różńica liczb a i b jest rowna 5 a roznica miedzy kwadratami a
2
i b
2
=95. ile jest rowna suma a+b?
1
matix:
Funkacja f jest malejąca w przedziale (−∞;2> i rosnąca w przedziale <2;+∞). OKresl przedziały w ktorych malejąca jest funkcja g:
1
damian:
Rząd macierzy...
Ktoś wytłumaczy jak to wykonać
0
Maniek:
Wykaż, że nie może istnieć wielościan wypukły o dwudziestu krawędziach i dziewiętnastu ścianach.
0
Juban:
Grzegorz jest 3 lata młodszy od Janka Ile lat mial Grzegorz trzy lata temu jezeli janek obecnie ma x lat?
0
Juban:
:::rysunek::: Rozłoż wielomian na czynniki nierozkladalne
4
Carrolinexd:
Fabryka produkuje zielone i czerwone szelki. Zielone są o 50% tańsze niż czerwone i stanowią 10% liczby produkowanych szelek. Gdyby fabryka ta produkowała miesięcznie o 100 szelek mniej,
3
Asiunia:
drut długości 8 m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
0
Kacha:
1/4x−x−1/4=1/4
0
Kacha:
1/3+2=x
1
Monika:
Błagam pomóżcie mi chociaż trochę
Mam zadanie z jedną wiadomą i nic mi nie chce wyjść
Jutro będę z tego pytana a niewiem jak to zrobić. Bardzo proszę o pomoc kogokolwiek kto się
1
Ptaszek:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm, a krawędź boczna ma 10 cm. Jakie długosci mają przekątne tego graniastosłupa.
3
rogal:
Wiedząc że log2 = 0,3 oraz log3 = 0,48 , oblicz :
2
Potrzebujący pomocy:
Zapisz w postaci przedziału lub sumy przedziałów R\<−7;2)
0
Carrolinexd:
Rozwiąż nierówności: 1/4 (8x−1) − 2/3 (6 + 9x) ≤ 1
1
Julia12:
Szkoła za sumę 13800 zł zakupiła krzesła po 70 zł i stoły po 90 zł.Ile zakupiono krzeseł i stołów, jeżeli przy każdym stole stoją 2 krzesła?
0
Maro112:
1. W powietrzu umieszczono dwa ładunki o wartościach 6C każdy. Ładunki oddziałują na siebie
1
qwe:
W sklepie są wafle po 8 zł i po 12 zł za kilogram. Sprzedawca chce zrobić mieszankę tych wafli w cenie 11 zł za kilogram. Ile wafli każdego rodzaju powinien zmieszać, aby otrzymać 20 kg
2
MATEMA:
DO ASA ........ DO ASA ............. DO ASA............. Przedstaw w postaci potęgi wyrażenie:
0
Jury:
Pokaz ze miedzy 2 funkcjami f i g ktore sa funkcjami liczbowymi dla ktorych istnieje zlozenie g o f
2
Carrolinexd:
Rozwiąż nierówności: x(3−4x) > 2x(4−2x)
12
Luk:
Wyznacz wartość największą i najmniejszą dla funkcji f(x)=(x−3)
2
−1 w przedziale <0,6> u <
√
2
, 2,5>.
0
Tomekk:
Prosze o pomoc, trudne
4
Marta:
a) 4
1
2
1
zadanko:
Przedstaw w postaci potęgi wyrażenie: a) 2
−15
+ 4* 2
−17
0
siaha:
Rzucamy trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobienstwo teg oze iloczyn liczb otrzymanych na kostkach bedzie liczba parzysta?
5
ołaa:
Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 2002 podzielnych przez 3 ? czy da się to zadanie zrobić inaczej niż z ciągu arytmetycznego?
2
Marta:
Narysuj wykres funkcji f opisanej układem : f(x) = −x dla x ∊ ( −∞,0)
4
Marta:
3
a)
√
3
0
Michał:
Witam! Mam problem z nastepujacym zadaniem:
0
tom:
Prawo de Morgana Poprzez kilkakrotne zastosowanie praw de Moprgana dla kwantyfikatorow pokazać że
0
Hubi:
1+3,322log55=
1
jah:
Kwadrat piątej części stada małp pomniejszonej o 3 schował się w jaskini. Jedna małpa pozostała na drzewie. Ile małp liczy stado?
1
andy:
Rozwiąż równanie 2x+1=2−√3x
0
jah:
wyznacz liczby b, c aby rozwiązaniem nierówności 2x
2
+ bx + c < 0
1
ewelinkaaa:
jak rozłożyć to na czynniki; 64x
3
−1
2
Ada:
Pomocy !
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdop.
2
Celina :
moze ktos sprawdzic czy dobrze zrobilam zadanie ?
1)Wyznacz a
1
a
3
9
=15,4 r=0,4
2
aaa:
Zad 1. Dla jakich wartosci marametru m dziedzina funkcji f(x) =
√
(m
2
−1)x
2
+ (m−1)x +2
nie jest zbiorem pustym?
0
Beata:
Matma matma Natalia
: Mam takie zadanie Prosiłabym o pomoc
0
olka:
Zamień podane ułamki i liczby mieszane na procenty b)
0
elbo:
Funkcja g jest określona w zbiorze liczb rzeczywistych w następujący sposób : jeśli x ∊ <k;k+1) dla pewnej liczby całkowitej k, to g(x)= k*x − k −1.
1
marwer3:
Witam mam problem z rozwiazaniem tych zadanek: Wskaz,ktore z podanych rowan jest tozsamosciowe:
2
Puti:
Matka i córka mają obecnie razem 46 lat. Za 10 lat matka będzie 2 razy starsza od córki. Ile lat ma obecnie każda z nich?
0
Natalia ;*:
Mam takie zadanie
Prosiłabym o pomoc
1
Ja:
Łączny koszt I i II tomu książki wynosił 38zł. Cena I tomu została obniżona o 20%, a cena drugiego tomu o 10% i wówczas za 20 egzemplarzy I tomu i 15 egzemplarzy drugiego tomu
1
Chłopak:
Jacek i Piotr zbierają znaczki. Jacek ma o 180 znaczków więcej niż Piotr, a 30% liczby znaczków Jacka stanowi 120% liczby znaczków Piotra. Ile znaczków ma każdy z nich?
1
5t6y5555555555555555:
1. Licznik pewnego ułamka jest równy 6. Jeśli licznik tego ułamka zmniejszymy o 2, a mianownik
0
Monika:
Odcinki AC i BD są równoległe. Długości odcinków podane są na rysunku czyli (OA=4, AB=5, OB=9, BD−7). ObLicz długośc odcinka AC?
1
damian:
I tu mam ostatnie takie zadanie ,którego do końca nie rozumiem... Również prosiłbym o mały komentarz jak się te przykłady robi no i jeśli można to również o rozwiązanie
3
Kasieńka:
Rozwiąż równania i nierówności kwadratowe: a) (x−3)
2
− 4(x+2) = 25
2
GiGi:
Dla jakiego argumentu wartosc podanej funkcji jest rowna danej liczbie: a) y= 13x + 17 y=8
7
kot:
napisz jakie liczby spelniaja rownosci sin
2
x=sinx
14
eliza2212:
x
4
−16x
2
=0
0
Marta:
4
1
2
razy 16
2
3
razy 4
√
4
kreska ułamkowa
0
Marta:
Właściciel księgarnii kupił w hurtowni 600 podręczników i ustalił cenę detaliczną, doliczając do ceny hurtowej 25%.Sprzedał podręczniki za łączną kwotę 10 800 zł . Oblicz ile kosztował 1
0
Marta:
Dana jest prosta o równaniu : y = −2x+3 oraz punkt P (−2,3) wyznacz : a) równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P
4
Mała:
Znajdź trójmian kwadratowy tak aby suma kwadratów odwrotności miejsc zerowych oraz suma kwadratów miejsc zerowych była równa 7.
3
Monika:
Dany jest trójkąt prostokątny a=3, b−2, c=pierwiastek z 13. Oblicz wartośc wyrażenia sinα+cosα.
15
Celina :
Miedzy liczby 65 i 35 wstaw 9 tak aby wraz z danymi tworzyly ciag arytmetyczny.
2
dorota:
proszę o pomoc
dane są funkcje f(x)=3xpodzielone przez x−2 oraz g(x)=2x+2 podzielone przez x+3 naszkicuj
1
bartek:
antykwariat kupił dwa przedmioty za 2050 zl, ana ich sprzedaży zyskał 30% tej sumy.Za ile zakupił antykwariat każdy z tych przedmiotów ,jeżeli pierwszy dał 33,2% zysku ,a drugi 25%
4
pat:
Pomocy zupełnie nie wiem jak się za to zabrać Narysuj wykres zależności liczby jąder promieniotwórczych w próbce od czasu dla izotopu
16
N o czasie połowniczego rozpadu 7,2 s
4
bekii:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań:
1
daveustro:
x
3x
4
< x
x
2
−x+1
2
0
lola:
Pociąg jedzie z prędkością 72km/h. Przed stacją pociąg hamuje także opuznienie ruchu wynosi 0,5m/s do kwadratu . W jakiej odległości od stacji rozpoczeło się hamowanie?
9
rita:
Wykonaj podane działania stosując wzory skróconego mnożenia :
3
damian:
Dla jakiego parametru α macierz A jest macierzą nieosobliwą.
4
Angelika:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−x
2
+4x+1 w przedziale [1:3] ( przedział zamknięty)
1
kot:
zad rozwiaz rownanie cos(x−π/3)=−√2/2
1
ołaa:
Uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
2
+n jest parzysta
2
Ada:
Proszę pomóżcie mi jeszcze z tym zadaniem
:(:( Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdop.
7
ołaa:
Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 2002 podzielnych przez 3 ?
3
Ada:
Jutro spr
pomocy
Pani Janino ! Ratunkuuu Ze zbioru 0,1,2,3,4 losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania i układamy w kolejności
0
Antonia 66:
kochani proszę o pomoc za co góry dziękuje i polecam sie na przyszłość.Oblicz pole trapezu o podst. 6i 13cm i 5 i 4√2 .
2
patrycja:
Jakie są wzory skróconego mnożenia?
6
munia44 :
kochani jestem u Was pierwszy raz pomóżcie. mam talkie zadanka :
0
bekii:
Zbadaj,która liczba jest większa:
2
karwan:
1.wyłącz czynnik przed pierwiastek a) 5√2
16
Maciek :(:
Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólne wiedząc że: a) funkcja ma jedno miejsce zerowe a do jej wykresu naleza punkty A(1,1) oraz B(2,0)
4
Ola:
1. W kąt o mierze 60 wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i styczne zewnętrznie do siebie.
0
bla bla:
3
=logx+1
logx−1
0
bekii:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu tego zadania:
2
Tomekk:
Prosze o pomoc z zadankiem Funkcje f i g sa funkcjami liczbowymi. Istnieje dla nich zlozenie g o f
1
:(:(((:
które z punktów P,Q i R należą do wykresu wielomianu w a)w(x)=2x do potęgi trzeciej−3xdo potęgi drugiej−5x+1,P(−2,7),Q(0,1),R(2,−5)
15
kot:
cos(x−π/3)=−
√
2
/2
1
Kinga:
Wykaz, że w trapezie prostokątnym różnica kwadratów długosci przekątnych równa jest róznicy kwadratów długości podstaw.
13
Roza 33:
Witam. Mam dwa zadania które muszę rozwiązać. 1 Wkole poprowadzono cięciwę długości 9cm. Odległość tej cięciwy od środka kola jest równa 5cm. oblicz, promienie, obwód i pole kola.
6
kot:
wiedzac ze tgx=−2.4 x∊(π/2;π) wyznacz pozostale wartosci tryg
5
Gumiś:
Jak to obliczyc? Do puszki (częsciowo napełnionej wodą) w kształcie walca o średnicy dna równej 20 cm wrzucono
5
Alan:
Narysuj wykres funkcji:
0
bla bla:
1
magda:
proszę o pomoc
4
BlackGirl:
Mam takie zadanie i proszę was o pomoc... Rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników:
3
wrrr:
!
: )oblicz rząd macierzy (chodzi o odejmowanie dodawanie kolumn i wierszy)
1
Ada:
Could you hellp me
Błagam..:
0
caathrine:
w trójkącie prostakatnym jedna z przyprostokątnych ma długość 20 cm, a środkowa poprowadzona na przeciwprostokątna ma długość 12,5 cm. Oblicz : pole i odległość wierzchołka kąta prostego od
2
bla bla:
logx
=−1
log(x+1)
0
Ada:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. jakie jest prawdop. a) ze suma oczek nie przekroczy 6
1
Anka.:
boki trójkąta ABC mają długośi 21, 17, 10 cm Oblicz:
0
1:
wyznacz współczynnik a wielomianu w,jeśli: a) w(x)=x do kwadratu+axkwadrat+3,w(−4)=3
6
Anka.:
Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach 6 cm 8 cm i 10 cm.
0
1:
wyznacz współczynniki a,b wielomianu w,jeśli: b) w(x)= −3x+axkwadrat+bx+2 i w(−1)=4,w(2)=4
3
gRANDER:
Oblicz jaką ilość solanki będącej w 20% roztworem soli kuchennej rozpuszczono w wodzie która zawiera 200g tej soli
?
0
Patii:
:::rysunek::: dwusieczna kąta prostego C w trójkącie prostokątnym ABC przecina przeciwprostokątną w punkcie
3
Iwa:
prosze o pomoc : 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu ax
3
+bx
2
−11x+30, znajdź trzeci pierwiastek pilne
0
tom:
Witam Zbadac metoda zerojedynkowa ktore ze zdan sa tautologiami
4
asiullllka:
W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano 1/4 mieszaniny i dolano do pełna wody. Ile było soku w szklance po dolaniu wody
?
0
dorota:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=3x podzielone przez x−2 oraz g(x)= 2x+2 podzielone przez x+3 i podaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f i funkcji g
0
asiullllka:
Proszę o pełne rozwiązanie zadań!
4
MAREK23:
OBLICZ
1
ktos...5:
Ile punktów wspólnych z prosta ma okrąg o srednicy 5, jesli srodek tego okręgu jest oddalony od tej prostej o 4
?
1
stsa:
n
25
Jeżeli
=
, gdzie n≠0, to liczba 50 jest wartością wyrażenia: 3n−25.
25
n
Jak to pokazać. Proszę o pomoc.
1
Pati ;/:
Oblicz długości boków równoległoboku, którego obwód wynosi 56 cm, a długości dwóch kolejnych boków mają się do siebie jak 2 : 5
1
Iwa:
rozwiąż równania: a) 5x
3
+10x
2
+6x+1=0 , b) x(x+2)
2
+4x=−5 będę bardzo wdzięczna za szybką odp
1
Iwa:
jeszcze jedno prosze: ustal dla jakich wartości współczynników p, q, r wielomian x
4
+px
3
+qx
2
+rx+1 jest równy wielomianowi (x
2
−2x)(x
2
+2x)+1 z góry bardzo dziękuję
0
ola:
ale jaki znak moglibyście to pokazać też na innych przykładach
1
ola:
ile jest
3
SzyszkA:
Sprawdź czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego. Jeśli tak, to którym?
1
mamama:
1.wyłącz czynnik przed pierwiastek a) 5
√
2
4
kot:
dla jakich wartosci p wyrazenie p/3 moze byc wartoscia funkcji f(x)=cosx
2
jacek:
proszę o pomoc ma klasówkę jutro i nie wiem jak rozwiązać takie zadanie 16
log
2
4
√
2
+ log
4
3
1
karwan:
3
−3
√
27
3
√
9
a)
1
3
√
81
√
3
27
0
Ollita:
w 1998r. w Chinach zebrano 18 mln ton jabłek , a w USA 5 mln ton jabłek. O ile % więcej jabłek zebrano w Chinach niż w USA? O ile % jabłek mniej zebrano w USA niż w Chinach
archiwum 110,
109
,
108
,
107
,
106
,
105
,
104